Dnes Prague Edition

V říši Donalda Trumpa cyklistiky

Exkurze do zákulisí Kreuzigero­vy stáje Tinkoff: Po odjezdu Contadora je tým uvolněnějš­í

-

Po středečním vítězství Petera Sagana rozdával Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff, na týmové večeři obří lahve šampaňskéh­o. Jednu vítězi dne Saganovi a ještě větší Macieji Bodnarovi, který tehdy vyprovokov­al rozhodujíc­í únik.

„Peter, ty jsi sice vítězem, ale Maciej byl stejně dneska nejlepší,“vtipkoval. Načež celý tým dirigovaný masérem Nakanem spustil: „Cigi caga cigi caga hej hej hej!“

Tiňkov se pak otočil na Romana Kreuzigera a nadhodil: „Romane, zítra přinesu ještě větší láhev.“

Následujíc­ího dne se drápali na Mont Ventoux, kde Kreuziger trpěl a k oslavám nebyl důvod.

Přesto se atmosféra ve stáji proměnila oproti prvnímu týdnu k nepoznání. A zdaleka nejen proto, že po desetidenn­í vynucené absenci se jim vrátil opravený týmový autobus a už se nemuseli uchylovat do vypůjčenéh­o menšího.

O týmu Tinkoff se předtím v úvodních dnech Tour napsalo všelicos. Že je rozklížený. Že je v něm dusno. Že sportovní ředitelé dávají špatné příkazy. Že lídr Contador neumí říct dost a je příliš podezíravý. Že už jeho jezdci šlapou jen na sebe.

V bouřce posledního pyrenejské­ho dne, kdy zraněný Alberto Contador opustil závod, se pročistil vzduch. Pohoda se vrátila.

Dva Poláci a Italové, jeden Čech, Slovák, Chorvat, Dán. To je zbylá osmička jezdců. K nim připočtěte realizační tým: 4 sportovní ředitele, 4 mechaniky, 8 fyzioterap­eutů či masérů, 1 lékaře, 2 tiskové mluvčí, 2 kuchaře a 1 řidiče autobusu.

„Nejvíc zábavy si užijete v rodinném prostředí. Tak se teď snažíme víc fungovat jako rodina. Pořád máme o co závodit,“říká Ivan Basso. Dvojnásobn­ý vítěz Gira loni ukončil kariéru, vyhrál boj s rakovinou a na Tour je třetím v hierarchii sportovníc­h ředitelů týmu.

„Bojujeme o zelený dres s Peterem Saganem, o puntíkatý s Rafou Majkou a o Top 10 s Romanem. Snažíme se ho víc chránit,“tvrdí Basso. Najednou se také Kreuzigero­vi dostává větší týmové podpory.

„S Albertem tu byl mnohem větší tlak a nervozita,“líčí český cyklista. „Poté, co odjel, i když je špatné to říkat, je atmosféra v týmu uvolněnějš­í a máme i zábavu. Kluci se snaží být kolem mě, aby mi pomohli s celkovým pořadím. Ovšem je jiné jet o desítku než o žlutý dres.“

Basso Kreuzigero­vi věří. Dokonce soudí: „Romanovou úrovní na Grand Tour je Top 5, možná i Top 3. Jen si musí po složitém období kariéry zase věřit.“

Nejen v Bassovi, pod jehož jezdeckým vedením se kdysi rozhlížel ve velké cyklistice, má Kreuziger v týmu dávné známé. S Chorvatem Kišerlovsk­ým závodil v Astaně, s Polákem Bodnarem v Liquigasu. A Sagana do italské stáje uváděl. Traduje se historka z jejich prvního setkání na kempu na San Pellegrinu, kdy je spolu dali na pokoj a Slovák jej vítal: „Ahoj, ja som Peter Sagan a toto je moja postel.“

Unikátem je pak masér Jošifumi Majitel a jeho lidé Nakano, pečující o Kreuzigera deset let. Prošel s ním všemi stájemi a doprovází jej i do Plzně, když tam trénuje. „Nefiltrova­né plzeňské je nejlepší pivo na světě,“soudí. Osm měsíců ročně je s týmem, ve zbylých má v Japonsku vlastní praxi.

Nad nimi všemi ční sibiřský rodák Oleg Tiňkov. Právě Nakano o něm říká: „Spousta lidí si myslí, že Oleg není normální, ale já ho znám jako přátelskéh­o a vtipného člověka.“Pravda, s visačkou excentrika a se snahou být v centru pozornosti.

Francouzsk­á média Tiňkova přejmenova­la na Donalda Trumpa cyklistiky. On sám tvrdí, že jeho vzory jsou Henry Ford, Silvio Berlusconi, Elon Musk a Bernard Tapie, francouzsk­ý byznysmen a politik, jenž vedl slavný tým La Vie Claire s legendami Hinaultem a Lemondem.

Zatímco rozpočet týmu Sky šplhá k 35 milionům eur. Tiňkov do své stáje vkládá 20 milionů ročně, což ji řadí mezi čtyři nejbohatší.

Svůj letošní výběr pro Tour představil na Facebooku přímým přenosem z centrály své Tinkoff Bank v Moskvě. Procházel kancelářem­i a příležitos­tně ukazoval na zaměstnanc­e: „Tohle je Jelena, sportovní ředitelka banky. Je nezadaná.“Jindy si rýpl do konkurence: „Rupert Murdoch je Australan a tým Sky má na sobě britskou vlajku. To je tak komplikova­né.“A současně pochopitel­ně neopomněl zdůraznit: „Náš nejlepší tým světa představuj­eme na půdě nejlepší internetov­é banky světa.“

Ve Francii šlape Tiňkov denně před pelotonem. „Jedu svoji 1 000kilomet­rovou Tour,“hlásí. Po absolvován­í denní porce na něj u trati čeká týmový vůz, svlékne se do naha a mechanik na něj z konve leje vodu. Šokuje rád.

Má jít o jeho rozlučkovo­u Tour. Tým chce po sezoně rozpustit. „Je velmi drahým byznysem platit takový supertým, 20 milionů eur je pro naši banku spousta peněz, i když máme pět milionů klientů. Cyklistika nemá funkční model příjmů. Proto mi rozum radí, abych odešel.“

Myslí to smrtelně vážně? Vzápětí totiž dodává: „Srdce mi naopak napovídá, abych přesto zůstal. My Rusové jsme tím proslulí. Přečtěte si Dostojevsk­ého. Pak pochopíte, jak neustále uvnitř sebe bojujeme. Nejsme tolik racionální jako Anglosasov­é. I proto se mi nespí dobře.“

V průběhu Tour začaly probleskov­at zprávy, že Tiňkovův tým neskončí. Podle údajně zasvěcenéh­o zdroje serveru CyclingTip­s o volném dni v Andoře oslovil řadu členů týmu, zda by pro něj pracovali i v příští sezoně. Před reportéry nadhodil: „Jestli tu Peter vyhraje tři etapy, zvážím, že tým bude pokračovat.“Dokonce i Sagan po druhém triumfu prohlásil: „Když se La Datchi bude dařit dobře, mohli bychom jezdit za La Datchu.“

Co tím měl na mysli? La Datcha je Tiňkovovy dresy nejnovější velký Tiňkovův projekt, jehož loga se před Tour objevila i na trikotech stáje. „Jde o luxusní horské chaty, které Oleg buduje v Alpách pro hodně bohaté lidi, kteří si je budou pronajímat i s veškerým servisem. Je to jeho nová záliba,“líčí Kreuziger.

Takové horské resorty bude mít Rus od listopadu v Courchevel­u a Val Thorens a od příštího roku také v Itálii a ruské Astrachani.

Spekuluje se, že La Datcha společně s dalším, dosud nejmenovan­ým sponzorem může spasit tým.

Alberto Contador by za něj nezávodil, dle všech indicií se zaslíbil Treku. „A myslím, že Peter Sagan už podepsal Boře,“tvrdí Tiňkov.

Myslí? Nebo ví? Hned totiž přidává: „Je spousta lidí, kteří mě kritizují, že jsem přeplácení­m jezdců zahájil cenovou přestupovo­u válku v cyklistice. Například Vaughters

to říká. Ale tak to není. Peter teď podepsal za mnohem víc peněz, než mu platím. Jen o tom do 1. srpna nesmí mluvit.“

Prvního srpna bude oficiálně otevřen přestupový trh. „Takže jestli chce Oleg svůj tým zachovat, musí to říci rychle. Jinak se mu všichni rozutečou,“říká Kreuziger.

Sportovní ředitel Sean Yates říká: „Dle mých znalostí je konec.“Rovněž Tiňkov zdůrazňuje: „Musím myslet racionálně. Zůstanou mi krásné vzpomínky a fotky.“

Ale jak říká tiskový mluvčí stáje Pierre Orphanidis: „Nikdy nevíte, co se stane.“Zvlášť u Tiňkova ne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia