Dnes Prague Edition

„Podezřelé“auto ministryně

-

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová je sice ve funkci už od předloňské­ho ledna, ještě dnes se však setkává se situacemi, při kterých musí policistům dokazovat, že je skutečně ústavní činitelkou.

Může za to vůz, který pro ni ministerst­vo nově pořídilo. Od aut, jimiž se vozí ostatní členové vlády, se totiž výrazně liší. Její superb má červenou barvu, navíc za jeho volantem nesedí řidič, ale řidička.

„Občas je to legrační. Blondýně za volantem policisté prostě nevěří, že skutečně řídí vládní auto. Natož od chvíle, kdy máme červené,“řekla Marksová, když se nechala u svého vozu vyfotit. Stalo se tak před Úřadem vlády, policisté její vozidlo – jako jediné z těch, která s ministry právě přijížděla – zastavili, aby zkontrolov­ali, kdo je uvnitř.

„Paní ministryně tráví v autě na cestách po regionech hodně času, proto se rozhlížela po ženě, ideálně bývalé policistce. Není sice chráněnou osobou, ale považuje za lepší, aby řidiči nechráněný­ch ministrů byli alespoň bývalí policisté,“vysvětlil mluvčí resortu Petr Habáň, proč služební vůz Marksové řídí žena. Řidičkou se nakonec opravdu stala bývalá policistka. „U policie už ale skončila před více než deseti lety. U nás jezdí od března,“doplnil Habáň.

Co se obměny vozového parku týče, patří Marksová k nejaktivně­jším členům vlády. Na nová auta si naopak zřejmě příliš nepotrpí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Do její „flotily“stále patří i Audi A8 Long, auto pořízené před pěti lety ještě ministrem Kamilem Jankovským. „Původně jsme tato auta měli dvě, kupovala se od Víta Bárty. Jedno už jsme naštěstí prodali,“řekla Šlechtová, která kromě zmíněného audi využívá ještě dva služební superby.

Vozy Škoda Superb se ostatně vozí většina členů kabinetu. „Auta pro vrcholné představit­ele jsou z valné většiny požadována ve výbavovém stupni Laurin & Klement,“řekl Vojtěch Med ze společnost­i Škoda Auto. V průměru se jedno auto vysoutěží zhruba za 600 tisíc korun.

Nejideálně­jší vůz pro vrcholného politika má podle experta a rallycross­ového závodníka Romana Častorala ministr životního prostředí Richard Brabec. Černý superb s dieselovým motorem o obsahu dva litry splňuje nároky reprezenta­tivního auta se slušným výkonem a přitom nízkou spotřebou zhruba osm litrů paliva na sto kilometrů. „Benzinové auto je sice živější, ale čím víc sešlápnete plyn, tím víc vzroste spotřeba,“doplnil Častoral. Vůz ministra zdravotnic­tví například spotřebuje 14 litrů benzinu na 100 km.

Nejdražším­i a na spotřebu nejnáročně­jšími auty ovšem zůstávají Audi A8, kterými jezdí policií chráněné osoby – tedy premiér Bohuslav Sobotka a ministři Milan Chovanec, Andrej Babiš (je to však jeho vlastní auto), Robert Pelikán a Lubomír Zaorálek. Cena za takový vůz se může vyšplhat až k 2,4 milionu korun.

Poslední z chráněných ministrů, Martin Stropnický, kterého střeží Vojenská policie, se nechává vozit superbem. Tentokrát modrým. V čem se vozí ministři? Černé Audi A8 s ochrankou chráněné osoby.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia