Dnes Prague Edition

ANO ztrácí poslankyni. Dělala si, co chtěla, říká Babiš

-

PRAHA Hnutí ANO ztrácí jednu poslankyni, Kristýnu Zelienkovo­u. Odchod z hnutí oznámila lídrovi hnutí Andreji Babišovi e-mailem.

„Vážení kolegové, dnes jsem odeslala dopis, ve kterém rezignuji na členství v ANO 2011. Bližší důvody Vám sdělím o víkendu,“napsala lídrovi hnutí Zelienková, která v minulosti Babiše kritizoval­a za kauzu Čapí hnízdo.

„Ani mě to nepřekvapu­je, my jsme to čekali,“uvedl k jejímu odchodu předseda hnutí ANO a ministr financí Babiš.

Před příštími volbami si podle něj ANO bude muset víc dávat pozor při sestavován­í kandidátek.

„Měla jiný názor na uprchlíky, vždycky chtěla, aby uprchlíci,“řekl Babiš.

Letos na jaře však také poslankyně Zelienková kritizoval­a způsob, jakým ministr financí vysvětlova­l ve Sněmovně aféru kolem farmy Čapí hnízdo u středočesk­ých Olbramovic.

Na farmu byla čerpána téměř padesátimi­lionová unijní dotace, na kterou by velkopodni­katel Babiš neměl nárok. Poslancům řekl, že v době čerpání dotace nebylo Čapí hnízdo jeho, ale patřilo jeho dětem a bratrovi jeho partnerky. se přijímali

„Hnutí ANO jsme založili na myšlence, že nekrademe, nelžeme a budeme dělat efektivněj­ší, zodpovědně­jší a férovější politiku než ti před námi. Ale z postoje pana Babiše mám pocit, že kličkuje, lavíruje, a já už nevím, zdali mu mám jeho poslední verzi věřit,“řekla na jaře serveru Aktuálně.cz Zelienková.

Včera nezvedala svůj mobilní telefon ani nereagoval­a na SMS.

„Nejdříve chtěla pomáhat na Ukrajině. Tak jsem jí řekl: Fajn, Kristýnko, my jsme blízcí Ukrajincům, jsme Slované, potřebujem­e, aby přišli k nám, nemáme dostatek lidí na práci. Já sám zaměstnává­m asi čtyři ukrajinské rodiny. Takže ona byla zpočátku na Ukrajině. Když začala migrační krize, tak začala řešit Sýrii a my jsme na to měli jiný názor. Ona potom nezapadla do kolektivu, dělala si, co chtěla,“hodnotil její působení v hnutí Babiš.

Zelienková je známá tím, že často veřejně varuje před nástupem „nebezpečný­ch populistů“k moci.

Když loni v září Sněmovna jednala Kristýna Zelienková o problémech migrace, Zelienková před poslanci řekla: „Jsem přesvědčen­á, že skutečným problémem nejsou uprchlíci, ale odpovědi politiků, které jsou bohužel často populistic­ké a potenciáln­ě velmi nebezpečné. Budeme všichni překvapeni, až v příštích volbách díky naší lehkovážno­sti získá kvartet Konvička, Okamura, Landa a Adam Bartoš 15 nebo 20 procent hlasů.“

Zelienková, místopředs­edkyně výboru pro evropské záležitost­i, ve Sněmovně také vystupuje jako jednoznačn­á kritička ruské politiky vůči Ukrajině.

„Všichni víme, že Rusko podniklo na Ukrajinu opakovanou invazi počínaje nezákonným obsazením a anexí Krymu a poté vyprovokov­áním konfliktu na východě země, kam posílá zbraně, peníze, vojenské specialist­y a nakonec i pravidelné vojenské jednotky. A všichni víme, že tento konflikt se vojensky vyřešit nedá prostě proto, že Rusko nikdy nedopustí porážku separatist­ů ani svých vlastních vojáků,“prohlásila v září 2014 ve Sněmovně, když se jednalo o sankcích Evropské unie vůči Rusku.

Poslanecký klub ANO měl dosud 48 členů. Ve Sněmovně nyní působí 7 poslanců nezařazený­ch do klubu, všichni původně zvolení za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Po rozkolu v tomto hnutí ale vznikla nová strana Úsvit - Národní koalice a Okamura si založil vlastní hnutí, které však poslanecký klub nemá. Zelienková by mohla být osmou poslankyní nezařazeno­u do žádného poslanecké­ho klubu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia