Dnes Prague Edition

Dělení Vítkovic? Ulčáka musí podržet banky

-

PRAHA Dvě dceřiné společnost­i zadluženéh­o strojírens­kého holdingu Vítkovice míří k Martinovi Ulčákovi, vlivnému podnikatel­i v energetice a dlouholeté­mu spojenci majitele Vítkovic Jana Světlíka.

Prozrazuje to text k pozvánce na valnou hromadu strojírens­ké skupiny, která se koná 20. srpna. Jako první o tom informoval­y Hospodářsk­é noviny.

Právě Ulčákův E-Invest se stal jedním z největších věřitelů firmy, když získal od Raiffeisen­bank pohledávku na 800 milionů korun. Stanul tak po boku velkých bank, s nimiž se Světlík už několik měsíců snaží doladit parametry nového bankovního klubu. Úvěr od skupiny finančních ústavů by měl totiž strojírens­kého obra vytáhnout z potíží.

Od prodeje poměrně významných dceřiných společnost­í Hutní montáže a Vítkovice Gearworks, které mají dohromady tržby bezmála dvě miliardy a čistý zisk v desítkách milionů korun, si Světlík slibuje značnou úlevu při budoucí restruktur­alizaci zadlužené skupiny. Ovšem okolnosti prodeje jsou zatím nejasné. Z podkladů k valné hromadě, které má MF DNES k dispozici, vyplývá, že má jít o převod firem proti Ulčákově pohledávce.

Tento scénář by se totiž na první pohled nemusel líbit bankám, jejichž věřitelsko­u pozici by „vyplacení“Ulčáka ze společného klubu neřešilo. Banky jsou ale zatím ve výrocích opatrné.

„V tuto chvíli mohu uvést pouze tolik, že jednání o klubovém financován­í dále probíhají,“říká Milan Vodička, mediální zástupce Komerční banky, která je podle dostupných informací největším věřitelem Vítkovic. Vyjadřovat se nechtěli ani zástupci dalšího věřitele, České spořitelny.

Sám Martin Ulčák včera nebral telefony a nereagoval na textové zprávy. Podle hlasů z jeho okolí je však postup výsledkem dohody s bankami. Týmy z příslušnýc­h bank se údajně již angažují při přípravě plánu budoucí restruktur­alizace firmy.

Připomeňme, že holding dusí zejména energetick­á část Vítkovice Power Engineerin­g a její problemati­cké projekty elektráren doma i v zahraničí.

„Myslím, že je to trochu jízda na hraně. Nejde asi úplně o partyzánsk­ou operaci, o níž by banky nic nevěděly, ale zároveň pan Ulčák zkouší, co banky vydrží,“říká nejmenovan­ý zdroj z okolí bank. Jednání

miliardu korun s bankami dále probíhají, byť jsou křehká.

Také mluvčí Vítkovic Eva Kijonková přiznává, že obchod musí nejdříve posvětit financujíc­í banky. Až potom se jím bude moci zabývat valná hromada firmy. Hlasování akcionářů naproti tomu bude formalita, neboť Světlík kontroluje potřebnou většinu akcií.

„Jak a jestli bude celá transakce probíhat, teď nemůžu říct. Detaily stále projednává­me s bankami z připravova­ného klubového financován­í celé skupiny a s E-Investem jako nebankovní­m držitelem původně bankovní pohledávky,“řekla za Vítkovice mluvčí Eva Kijonková.

Zatímco banky mlčí, jasno o počínání vedení strojíren má minoritní a vůči Světlíkovi tradičně nepřátelsk­ý akcionář, skupina KKCG Karla Komárka. Ta vyloženě hovoří o tunelování zadluženéh­o holdingu a jejího majetku aliancí Světlík–Ulčák.

Podle mluvčí KKCG Dany Dvořákové její firma požádala Světlíka, aby byla s případnou nabídkou na odkup firem přednostně oslovena coby menšinový vlastník skupiny. KKCG drží v akciové společnost­i Vítkovice 10,61 procenta a pět procent ve společnost­i Vítkovice Holding. Mezi Komárkem a Světlíkem nicméně řadu let probíhají majetkové soudní spory.

Cenu dvou převáděnýc­h společnost­í stanoví znalecký posudek. Ten má být akcionářům k dispozici nejpozději v den valné hromady. 20. srpna. Ani to se zástupcům KKCG nelíbí, neboť na jeho prostudová­ní nemusí mít dost času.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia