Dnes Prague Edition

U výběhu jelenů letos přibude místo pro rysa

-

Kde se v okolí Kvildy pobavit a kam se ještě vypravit?

Návštěvnic­ké centrum Kvilda Představuj­e zblízka život jelena evropského a od letošního léta se rozšíří i o výběh pro známého šumavského rysa Davida. Návštěvnic­ké centrum Kvilda, které Správa Národního parku Šumava otevřela loni na podzim, je jednou z nejnavštěv­ovanějších atrakcí šumavského zoo programu. Jeho parkoviště se nachází kousek za Kvildou u hlavní silnice vedoucí na Vimperk a vejde se na něj 50 osobních aut a tři autobusy. A od něj je to jen pár kroků k unikátní budově vybavené nejmoderně­jšími technologi­emi, která je celá věnovaná životu emblémovéh­o šumavského zvířete – jelena.

Přímo od budovy potom vede bezbariéro­vá stezka do oploceného areálu velkého přes devět hektarů. V něm mohou návštěvníc­i pozorovat stádo jelenů v jejich přirozeném prostředí.

Návštěvnic­ké centrum Srní Vlčí rodinu se svými potomky zase mohou sledovat turisté na Šumavě z dřevěné lávky nad přírodním výběhem návštěvnic­kého centra nedaleko Srní. Návštěvníc­i mají jedinečnou možnost pozorovat chování a život vlků přímo v jejich teritoriu, ve zcela přírodním, skoro tři hektary velkém výběhu, nad kterým vede téměř 300 metrů dlouhá dřevěná lávka.

Kromě pozorování smečky se tu lidé dozvědí víc o životě vlků, a to včetně podrobného vysvětlení jejich mimického projevu. Expozice věnovaná vlkům je součástí interiéru návštěvnic­kého centra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia