Dnes Prague Edition

O místa v modrých zónách Pražané zatím příliš nestojí

-

V zóně

Do spuštění parkovacíc­h zón v Dejvicích či na Smíchově zbývá už jen měsíc. Pro parkovací oprávnění si zatím přišel pouze zlomek lidí. PRAHA Nové parkovací zóny se v Praze 5 a 6 otevřou již 24. srpna. V září je bude následovat Praha 3, kde se stávající zóny rozšíří na oblast Jarova, a 1. října pak přijde na řadu i Praha 8.

Podle firmy Eltodo, která zajišťuje technickou stránku spuštění nových zón, nic nenasvědču­je tomu, že by se termíny nepodařilo stihnout. „V současnost­i máme osazeny zhruba tři čtvrtiny plánovanýc­h parkovacíc­h automatů a zhruba 80 procent vodorovnéh­o a 60 procent svislého dopravního značení,“říká Dana Jurášková, manažerka společnost­i. Nejvíce podle ní firma pokročila v Praze 5 a 6, kde již všechny automaty stojí na svém místě. Celkem jich je 252. Nezbývá tak již nic jiného, než aby si rezidenti a podnikatel­é přišli zařídit parkovací oprávnění na městské úřady.

Jenže ti o ně zatím příliš zájem nemají. Dotčené radnice přitom dlouhodobě očekávají, že budou nové modré zóny využívat desítky tisíc lidí. V Praze 5 jejich počet odhadují na třicet pět tisíc, v Praze 6 alespoň na dvacet pět tisíc. Realita je ale zatím úplně někde jinde. Pro parkovací oprávnění si na úřad Prahy 6 přišlo jen 4 800 osob a na úřad na Smíchově zavítalo ze stejného důvodu dokonce jen 2 700 lidí.

Získání parkovacíh­o oprávnění přitom není nic složitého a zatím se dá stihnout během pauzy na oběd. Stačí mít u sebe občanský průkaz a malý technický průkaz k vozidlu. Ve všech centrech je také možné platit platební kartou. „Oprávnění jsem si zařídil ani ne za deset minut, a to jsem se ještě vyptával, jak budou zóny přesně fungovat. Je ale pravda, že jsem byl v tu chvíli na úřadě jen s jedním dalším člověkem,“ Fakta Nové parkovací zóny Modrá zóna Fialová zóna Oranžová zóna Pozn.: více na www.parkujvkli­du.cz říká Štěpán Šindelář, který si byl oprávnění vyzvednout na úřadě Prahy 5 včera dopoledne. Zaměstnane­c centra mu navíc prozradil, že se málokdy stane, že ve frontě čekají více než tři lidi.

Radnice se však obávají, že výdejní centra zůstanou podobně vyprázdněn­á ještě dlouho a pak již bude pozdě. Pokud si totiž pro oprávnění v posledním týdnu před spuštěním placených zón přijdou desítky tisíc lidí, výdejní centra je téměř jistě nezvládnou odbavit.

Například výdejní centrum v Praze 6 je podle odhadu tamního mluvčího Martina Churavého schopné při plném zatížení vydat přibližně tisíc oprávnění denně. „Pokud lidé přijdou na poslední chvíli, budou stát ve frontách, to se bohužel nedá nic dělat,“dodává Helena Šmídová, tisková mluvčí Prahy 5.

Podle ní se radnice snaží na možné riziko neustále upozorňova­t prostředni­ctvím médií, Facebooku i radničního časopisu a internetov­ých stránek. Stejně postupuje i Praha 6. Zatím však očividně bez většího efektu. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka proto Praha chystá letákovou kampaň do schránek, pomocí které budou lidé o nastalé situaci informován­i.

Ani v Praze 8 není zájem obyvatel o oprávnění nijak vysoký. Zařídit si ho tam přišlo přibližně tisíc rezidentů. Radnice se ale zatím front na přepážkách neobává. „Zóny placeného stání u nás budou zprovozněn­y až v říjnu a registraci jsme spustili teprve 11. července, dosavadní zájem občanů proto odpovídá našim očekáváním,“říká Karel Šašek (ČSSD), radní pro dopravu Prahy 8.

Podle Dolínka je možné po dohodě s městskými částmi uvažovat o tom, že by centra fungovala i o víkendu. „Lidé by na to ale neměli hřešit, přistoupím­e k tomu, pouze pokud bude nejhůř,“říká náměstek. Podle Šmídové si radnice Prahy 5 nemůže dovolit navyšovat počet přepážek ani počet zaškolenýc­h pracovníků, maximálně prý počítá s rozšířením pracovních hodin. Praha 6 je v tomto ohledu ke svým obyvatelům smířlivějš­í, v případě potřeby je prý připravena posílit i personální obsazení výdejního centra. Graffiti už dávno nemá auru něčeho odsouzeníh­odného. Řada někdejších graffiti umělců dnes vystavuje v renomovaný­ch galeriích. Proniknout do tajů graffiti mohou zájemci už o tomto víkendu. Praha 14 kulturní a HL Ghetto crew je zvou na Graffiti jam a workshop malování pro děti a mládež. Na místě budou nachystány cvičné plochy a spreje, kde si budou moci toto umění vyzkoušet. Bezpečně jezdit na kole se mohou naučit děti ve Žlutých lázních ve speciálníc­h kurzech. Děti se naučí kolo ovládat i zvládat některé dopravní situace. Zapůjčení kola i přilby je v ceně kurzu.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia