Dnes Prague Edition

Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat

-

JALTA Od roku 2012, kdy se stala evropskou šampionkou v Helsinkách, se toho příliš nezměnilo. Oštěpařka Věra Rebriková pořád trénuje ve slunečné Jaltě na Krymu. Potkává se s kamarádkam­i z ukrajinské­ho týmu. A dře před olympijský­mi hrami v Riu, kde měla být s nejlepším světovým hodem roku 67,30 metru favoritkou na zlato.

Jenže soupeřit s Barborou Špotákovou a spol. nakonec nebude.

Něco je přece jen jinak. Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, a tím donutilo sportovce k rozhodnutí: Buď zůstanete a budete reprezento­vat Rusko, nebo si ponecháte ukrajinský pas, ale musíte odejít z Krymu. Rebriková zvolila první možnost. A kvůli tomu nesmí jet do Ria. „Nevím, jestli se mám spíš smát, nebo plakat,“utrousila po čtvrtečním potvrzení Sportovní arbitráže o vyloučení ruských atletů z her.

Povolení házet za Rusko na olympiádě dostala po velké bitvě teprve v červnu. Teď smí 27letá atletka závodit maximálně uvnitř své země.

„Až do roku 2014 jsem přitom trénovala na Jaltě, mimo ruský systém, a nemohla jsem být zapojena do dopingovýc­h skandálů,“zlobí se na rozhodnutí orgánů.

Rebriková upozorňuje na případ dálkařky Darji Klišinové, jíž Mezinárodn­í atletická federace IAAF povolila účast, jelikož se už před začátkem ruských problémů přestěhova­la do Spojených států.

„Moje argumenty IAAF ignorovala. Odvolala se na všeobecné důvody, které přišly všem atletům. Vypadá to, že naše prohlášení vůbec nečetli a rovnou řekli kategorick­é ne,“nechápe Ruska verdikt.

Poslední malá naděje spočívá v nedělním zasedání Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, který může zákaz zrušit. Rebriková stále věří: „Mohou rozhodnout jinak.“

Na případné zamítnutí je ale také připravená. „Litovat, že jsem přijala ruské občanství, nebudu.“(top) Fakta Nové dopingové případy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia