Dnes Prague Edition

Německý návod na přežití

-

BERLÍN Není toho málo: 80 litrů pitné vody a 58 kilogramů potravin. Tolik by podle nové koncepce civilní obrany, kterou včera schválila německá vláda, potřeboval­a k přežití na deset dní čtyřčlenná rodina. Při nákupu nejlevnějš­ích výrobků by taková výbava vyšla na necelých sto eur (2 700 korun).

Přehledný seznam toho, co je ideálně potřeba mít k dispozici pro případ teroristic­kého útoku nebo selhání kritické infrastruk­tury, už dříve zveřejnil Spolkový úřad pro ochranu obyvatelst­va při katastrofá­ch. Je to například kilo brambor, nakládaný chřest a kyselé okurky, chléb, rýže, kompoty, ořechy, rozinky, káva, vejce, maso, půl kilogramu másla a oleje, ale také čerstvé ovoce a zelenina.

Dodržet vládní doporučení proto nebude jednoduché, zásoby se budou muset pravidelně obměňovat. U některých položek na seznamu se proto s nadsázkou říká, že by bylo vhodné, aby apokalypsa nastala brzy, tedy dřív než se to zkazí.

Potraviny a voda ale nejsou to jediné, co je třeba mít k dispozici. Je to také dobře vybavená lékárnička, dostatek hygienický­ch potřeb a záložní zdroje energie (např. baterie), k tomu svíčky, zápalky, baterky a deky, případně dřevo na otop.

Už teď je možné si vše pořídit přes internet. Výběr je velký: desetidenn­í balík vyjde na 90 eur (2 400 korun), zásoby na celý rok na 3 490 eur (94 000 korun). Dodavatelé nyní zřejmě budou zažívat dobré časy. Už hlásí, že vzhledem k velkému zájmu se doručení balíku může o několik týdnů zdržet. Devětadvac­etiletý Francouz v noci na včerejšek na severových­odě Austrálie zabil při útoku v místním hostelu občanku Británie a dva muže zranil. Ženu napadl nožem a volal přitom Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!). Australská policie ale nemá informace, že by Francouz byl napojen na teroristic­kou organizaci Islámský stát. Zda byl motivem dotyčného extremismu­s, či jiné důvody, se vyšetřuje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia