Dnes Prague Edition

Trest za vraždu zlatnice: 17,5 roku

-

PRAHA Za dva roky starou brutální vraždu šperkařky v Praze si Martina Moláčková odpyká 17,5 roku ve vězení. Včera o tom rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl její odvolání a potvrdil původní rozsudek prvoinstan­čního soudu.

Žena vinu odmítá. Podle rozsudku ale nikdo jiný vraždit nemohl. Proti rozhodnutí lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Incident se odehrál v červenci 2014. Podle obžaloby žena zlatnici při návštěvě udeřila do hlavy, pak jí vložila do úst dva roubíky, přes hlavu přetáhla igelitovou tašku a kolem krku omotala pánskou kravatu. Poté ještě šperkařku pořezala na zápěstích. Soudní znalci uvedli, že žena umírala dlouhé minuty. Obhájce Tomáš Výborčík se u odvolacího soudu pokoušel původní rozsudek zvrátit. Podle něj neexistují důkazy, které by ukazovaly na jeho klientku, a v rozsudku jsou rozpory. „Rozhodujem­e tady na základě nepřímých důkazů, které nevedou k obžalované,“řekl Výborčík.

Podle právníka se například neprokázal­a přítomnost obžalované v bytě v době vraždy. Snažil se soud přesvědčit, že místo opustila ještě předtím, než se čin stal. Argumentov­al také tím, že se na místě našla stopa, která však nepatřila obžalované.

Soud jeho argumenty považoval za nepodstatn­é. „Soud prvního stupně měl dostatek důkazů, že pachatelem nemohl být nikdo jiný než obžalovaná,“řekl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Za důležitý důkaz soud označil řetízek, který si Moláčková údajně u své známé chtěla nechat prodloužit. Byl totiž nalezen přetržený a zapadlý za sedačkou. Podle Lněničky to naznačuje, že se tam dostal během zápasu.

Moláčková jen šest dní před vraždou porodila dítě. V minulosti uvedla, že šperkařku v osudný den navštívila. Tvrdila však, že jí chtěla jen ukázat fotografie novorozenc­e a dohodnout se na prodloužen­í řetízku. „Chci jen říct, že jsem to neudělala,“řekla včera Moláčková soudu.

Vražda měla podle soudu majetkový motiv. Z bytu zmizel mobilní telefon, klíče zemřelé a šperky za téměř 17 tisíc korun. Policie ženu zatkla čtyři měsíce po spáchání činu. Soud ji z vazby propustil loni na podzim, strávila v ní rok. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia