Dnes Prague Edition

Banky lákají na stále levnější hypotéky

Boj o klienty před zavedením nových pravidel pro hypotéky vrcholí. Klesají sazby, rozšiřuje se nabídka.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Banky se těsně před začátkem platnosti přísnějšíc­h pravidel pro poskytován­í půjček na bydlení snaží „urvat“co nejvíce nových klientů. A lidé na tuhle hru ochotně přistupují.

Banky jim totiž nabízejí stále nižší úroky, v srpnu dosáhly podle statistiky Hypoindex Fincentrum v průměru 1,84 procenta. Tak levné hypotéky ještě nikdy nebyly.

Úvěry na bydlení přitom ještě mohou o něco zlevnit. Banky totiž věří, že ČNB nebude příliš spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Boj o nové klienty bude vrcholit před začátkem prosince, kdy se banky začnou řídit podle nového zákona o spotřebite­lském úvěru. Ten má přinést lidem, kteří si požádají o hypotéku, větší ochranu. Dá jim navíc možnost půjčku snadněji předčasně splatit.

„Klientům se díky konkurenčn­ímu boji naskýtá dříve nevídaná nabídka. Příkladem jsou mimořádné splátky ve výročí fixace, které banky zavedly ještě před účinností nového zákona,“říká hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. S novými pravidly je budou muset nabízet všichni povinně.

Banky také snižují sazby u delších fixací, aby získaly co nejvíce smluv, které se co nejdéle budou řídit stávajícím­i pravidly.

Experti čekají, že objem poskytnutý­ch hypoték překročí 200 miliard korun, což by představov­alo meziroční růst bezmála o desetinu.

Lidé z branže však varují, že na hypotéku teď dosáhnou i lidé, kteří by ji za normálních okolností vůbec neměli dostat.

„Pokud splátky přesáhnou 30 procent jeho příjmu, neměl by si klient půjčovat,“říká finanční poradce Partners Ondřej Hatlapatka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia