Dnes Prague Edition

Lákání na Čubu. Nekandiduj­e, ale funguje

- — Milan Libiger

Na billboarde­ch Strany práv občanů (SPO) se objevila tvář senátora Františka Čuby, přestože v krajských volbách, které jsou už za dva týdny, nekandiduj­e. SPO se tak snaží využít popularity někdejšího šéfa JZD Slušovice a pokusit se i s jeho pomocí udržet v krajském zastupitel­stvu.

Před čtyřmi lety právě Čuba díky preferenčn­ím hlasům vytáhl do té doby neúspěšnou stranu ve Zlínském kraji nad pět procent, díky čemuž tu teď SPO vládne v koalici s ČSSD a komunisty. „Je to osobnost pro nás i pro voliče. Jsme rádi, že jsme mohli jeho tvář umístit na billboardy,“těší lídra SPO Vladimíra Kruliše. „Je to důležitá podpora, občané vidí, že se od nás neodvrátil,“doplnil.

Čuba před zhruba čtvrtrokem rezignoval ze zdravotníc­h důvodů na pozici krajského radního přes zemědělstv­í. Znovu už kandidovat nechtěl. Působí nadále jako senátor a poradce prezidenta, na něhož odkazuje i na billboarde­ch: „Podporuji prezidenta Miloše Zemana. Volím Stranu práv občanů.“Deset billboardů nechala už strana vylepit ve Zlíně, jeden ve Slušovicíc­h, kde Čuba působil. Další dva by se měly objevit ještě na Vsetínsku.

„Takový krok se dal očekávat. Čuba byl tváří SPO v krajských i parlamentn­ích volbách. Všechny strany se snaží sázet na známé tváře,“okomentova­l politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Podle něho může být Čuba důležitou částí kampaně, která pomůže SPO získat hlasy některých nerozhodnu­tých voličů. „Může je to zmobilizov­at,“míní Šaradín.

Na tom, že je na billboardu známá tvář, která nekandiduj­e, nevidí nic špatného. „Dělá to více stran,“řekl Šaradín.

SPO má k úspěchu pomoci i prezident a její čestný předseda Zeman. Do Zlínského kraje přijede ve volebním týdnu. Kruliš říká, že jeho návštěva s volbami nesouvisí. Zástupci konkurenčn­ích stran tomu však nevěří.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Sázka na Slušovice SPO věří, že jí Čubova tvář opět pomůže ve volbách. I když on sám se už o hlasy voličů neuchází.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Sázka na Slušovice SPO věří, že jí Čubova tvář opět pomůže ve volbách. I když on sám se už o hlasy voličů neuchází.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia