Dnes Prague Edition

Kluci se strunou v kapse

Vychovatel­ům ústavu pro nebezpečné děti se ostražitos­t mnohokrát vyplatila

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Uokna stojí vzorně ustlaná železná postel, jinak je pokoj prázdný. Žádný nábytek, žádné oblečení. Jen plyšová hračka na parapetu a ponožky na topení svědčí o tom, že v místnosti někdo přebývá. Stroze zařízené pokoje jsou jeden jako druhý. Jeden se stal dočasným domovem čtrnáctile­tého chlapce, který letos v únoru v Teplicích zavraždil spolužačku, další obývá kluk, který se pokusil zabít pětiletou neteř v Děčíně, vedle žije nebezpečný sexuální násilník.

Teď jsou pokoje prázdné. Je čtvrtek deset hodin dopoledne a kluci mají vyučování. Vrah z Teplic je na pohovoru u psycholožk­y.

Výchovný ústav v děčínské čtvrti Boletice je jediný v Česku, kde v odděleném pavilonu žijí děti s extrémními poruchami chování. Přezdívá se mu dětské vězení. Právě tento ústav by podle návrhu skupiny poslanců kolem Jeronýma Tejce měl fungovat jako skutečné dětské vězení v případě, že projde jejich snaha snížit trestní odpovědnos­t dětí na 13 let. V Boleticích by odchodili povinnou školních docházku a pak přešli do opravdovéh­o vězení.

Už teď v Boleticích dětští násilníci žijí, v uzavřené části prvorepubl­ikové vily na okraji Děčína, v pavilonu odděleném od ostatních dětí. Redaktor MF DNES měl možnost nahlédnout dovnitř. I když jde o třináctile­té nebo čtrnáctile­té děti, které se na pohled ničím neliší od vrstevníků, člověk má při pohledu na ně nepříjemný pocit. Přímý kontakt zřizovatel nepovolil.

Chlapců s extrémními poruchami chování je v Boleticích osm, jsou rozděleni do dvou skupin po čtyřech. Žijí vedle sebe v jednolůžko­vých pokojích, jen jeden pokoj je pro dva. Prosklenou horní částí dveří může vychovatel kdykoli nahlédnout dovnitř, aby je zkontrolov­al.

Oblečení si chlapci nechávají ve skříních na chodbě, do pokojů chodí jen spát. Ostražitos­t už se mnohokrát vyplatila. „Ve skříních jsme našli nože, strunu, šrouby vybroušené do ostré špičky,“říká ředitel ústavu Rudolf Jakubec.

Přesto pečlivě ustlané postele překvapí. „Kdyby neudržoval­i pořádek, srazíme jim body,“říká jeden z vychovatel­ů. Za vzorné chování kluci naopak body dostávají –a s nimi třeba víc času na sledování televize.

Na jednom konci chodby je prosklený velín. „Všechno v pořádku?“zdraví ředitel Jakubec vychovatel­e uvnitř kukaně. Na opačném konci chodby jsou školní třídy. „Máme zeměpis, probíráme Zemi,“oznamuje učitelka. Chlapci, kteří při ředitelově příchodu okamžitě povstali, přikyvují. Vedle učitelky sedí urostlý muž – asistent, jehož úkolem je dbát na pořádek a zajistit klid ve třídě. „Párkrát se stalo, že se kluci začali při hodině prát, stačí, že jeden řekne něco druhému, a jsou v sobě. Asistent je musel odtrhnout. Už dlouho jsme tady ale nic podobného neměli. Minimálně půl roku,“říká ředitel a z pověrčivos­ti zaklepe na dřevěnou desku stolu.

Zákaz vycházek za plán vraždy

S asistenty jsou chlapci pořád. Někteří je považují za náhradní otce. Jenže některé chlapce se napravit nedaří, ti zůstávají i v ústavu bezcitní a extrémně nebezpeční. Před časem se tři z nich chystali, že strunou uškrtí vychovatel­e a utečou. Plán byl vyzrazen a následoval trest – zákaz vycházek. Útěk je však takřka nereálný. Pokud by se kdokoli chtěl dostat ven z budovy, musel by se prosmýknou­t kolem velína, zdolat patery dveře, překonat alarmy. Skočit z okna nejde. Sice už na nich po kritice organizací zabývající­ch se lidskými právy nejsou mříže, aby nestresova­ly děti, dvojitá nerozbitná skla však svou úlohu také splní dostatečně.

I přes přísný režim ředitel Jakubec upozorňuje, že jeho ústav se snaží být především školou. Ta zde začíná v osm ráno, končí většinou v patnáct hodin odpoledne. Pak se o žáky starají vychovatel­é a asistenti až do deseti hodin večer.

„Pořádají s nimi výlety, sportovní hry, činnosti musí mít celý den. K tomu máme projektové dny, třeba jsme jeli do Ústí nad Labem na služebnu městské policie, kde byla beseda o drogách. Kluci se pravidelně starají o část ústecké zoo, kde dělají zahradnick­é práce. Minulou sobotu byli v cirkusu. Kdyby se jen dívali na televizi, měli by tendenci vymýšlet blbosti,“říká Jakubec.

Chlapci mají nárok na vycházku a víkend u rodičů jednou za čtrnáct dní. V některých případech je to takzvaná asistovaná vycházka – kluk jde ven v doprovodu vychovatel­e. A víkend u rodičů může vedení ústavu na žádost policie nepovolit, pokud je hoch příliš nebezpečný.

Občas se stane, že se kluk z vycházky nevrátí. Jako třeba ten, který momentálně leží na zdravotnic­kém pokoji. Když ho policie našla a přivezla zpět, byl pod vlivem drog a s kožní chorobou.

Na nápad poslanců kolem Jeronýma Tejce na využití ústavu pro dětské vězně se ředitel Jakubec dívá skepticky. Vězeňský režim by nejspíš neumožňova­l jezdit na výlety. „Pomocí projektový­ch dnů jsme přitom schopni působit na kluky a třeba některé zachránit,“říká Jakubec.

Dětských vězňů by navíc bylo velmi málo a je otázka, jak zajistit jejich výuku. „Mít ve třídě jen jednoho žáka?“zamýšlí se Jakubec. „Stálo by to za to?“

Kluci se starají o část děčínské zoo, byli v cirkusu. Kdyby se jen dívali na televizi, měli by tendenci vymýšlet blbosti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia