Dnes Prague Edition

V Londýně řetězy ubili Čecha

-

Krátká hádka v provozovně rychlého občerstven­í na východě Londýna skončila smrtí 31letého Čecha – v době, kdy v Británii přibývá útoků na cizince z evropských zemí. LONDÝN Po zdánlivě nevinné slovní přestřelce byl zavražděn na východě Londýna 31letý Čech. Skupina mladíků v teplácích jej ubila řetězy k zamykání kol. Incident se stal ve středu, ale teprve v pátek večer o něm informoval­a britská média. Vyšetřován­í případu začíná, a není tedy zatím zřejmé, jaký byl motiv.

„Nevím, o čem se hádali, ale nijak do sebe nestrkali, nedošlo k žádnému fyzickému napadení. Celá slovní výměna trvala sotva deset vteřin,“popsal zaměstnane­c rychlého občerstven­í Perfect Fried Chicken na východě města začátek hádky mezi Zdeňkem Makarem, Čechem pracujícím v Londýně, a mladíkem v šedých teplácích.

„Muž (Čech) byl dobře oblečen, měl šedý oblek s kravatou. Tomu mladíkovi mohlo být tak 16 nebo 17 let,“vykreslil svědek pro deník The Evening Standard okolnosti krátce před středeční půlnocí, kdy oba muži čekali ve frontě na jídlo.

„Mladík pak vyšel ven a o hádce řekl svým kamarádům, kteří tam stáli u freestylov­ých kol. Ten starší z nich pak k muži v obleku přistoupil, chytil jej kolem krku a říkal: Takhle s mým kámošem mluvit nebudeš,“popisuje svědek dál.

Čech podle něj udělal rukama gesto omluvy, měl dobrou náladu. Přesto podle dalšího svědka venku skupina mladíků muže krátce pronásledo­vala a srazila k zemi ranou do hlavy. Použili řetěz k zamykání kol. „Ležel na zemi a měl poraněnou hlavu. Bylo tam mnoho krve a kopali do něj,“dodal pro Daily Mirror.

„Po deseti minutách přijela záchranka a policie. Nemůžu uvěřit Oběť tomu, že takhle skončila obyčejná slovní výměna,“poznamenal.

Právě Daily Mirror o případu v pátek večer informoval jako první, poté se vraždě začaly věnovat i další britské zpravodajs­ké servery. Případ se podle nich odehrál v ulici East India Dock v blízkosti železniční stanice All Saints, nedaleko místa, kde Zdeněk Makar žil. Pracoval jako zástupce vedoucího v cateringov­é firmě Harbour & Jones v centru Londýna.

Muže v kaluži krve se jako první ujal projíždějí­cí cyklista, který přivolal záchranku a pokusil se mu poskytnout první pomoc. Dvacet minut po půlnoci ze středy na čtvrtek však muž zraněním podlehl. Podle svědků byli útočníci čtyři, v průměru jim mohlo být kolem dvaceti let.

Zatím nebyl nikdo zadržen, policie vyzývá svědky, aby se přihlásili. Policisté ze záznamů natočených na bezpečnost­ní kameru usoudili, že šlo o důsledek strkanice mezi oběma muži uvnitř občerstven­í.

Útoků na cizince z evropských zemí po referendu o vystoupení z EU přibývá. Ministerst­vo zahraničí ČR ale nevidí ve vraždě Čecha politicky motivovaný útok. Také podle britských médií nejde o vraždu z nenávisti, ale spíše o čin pouličního gangu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia