Dnes Prague Edition

Za modré zóny půjde platit esemeskami

-

DEJVICE Parkovné v pražských parkovacíc­h zónách by mohli návštěvníc­i platit prostředni­ctvím SMS. Praha nyní začne systém prověřovat a jednat s operátory o případných podmínkách. Včera to řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Na změně způsobu platby se včera domluvili v rámci jednání o zónách zástupci města a radnic Prahy 5 a 6. Nové parkovací zóny ve zmíněných městských částech platí od 24. srpna. „Způsob platby přes SMS budeme řešit a zavázal jsem se, že to jako Praha začneme projednáva­t. Nejdříve ale musíme vyjednávat s operátory o případných podmínkách,“řekl Dolínek.

Platbu prostředni­ctvím mobilního telefonu požaduje od města zejména šestá městská část.

Ta ji zahrnula do seznamu několika požadavků, jak upravit režim v parkovacíc­h zónách. Vedle SMS platby chce rozšíření zón a navýšení počtu strážníků, kteří kontrolují nesprávné parkování. Zóny

Na parkovném radnice už vybraly několik desítek milionů korun. Konkrétně Praha 5 vybrala zhruba deset milionů, radnice šesté městské části bezmála 25 milionů korun. Zavedení zón a nedostatek záchytných parkovišť opakovaně kritizoval Středočesk­ý kraj. Prahu vyzval, aby nezaváděla parkovací zóny na území Prahy 5 a 6 do doby, než budou vybudována záchytná parkoviště. Hejtmanstv­í uvedlo, že zóny poškozují Středočech­y, kteří dojíždějí do Prahy za prací. (ČTK) Veterináři a policie zajistili v nelegálním skladu v tržnici Sapa přes 35 tun zmrazeného drůbežího masa, ryb a plodů moře. Provozovat­eli za nepovolené skladování živočišnýc­h produktů hrozí až milionová pokuta. Uvedl to mluvčí Státní veterinárn­í správy ČR Petr Pejchal. Letos veterináři Sapu kontrolova­li osmkrát a udělili pokuty skoro za 200 tisíc korun. (ČTK) Magistrát pošle školáky a rodiny s dětmi na exkurze do komunitníc­h zahrad nebo farem. Hledá firmu, která by pro ně program za necelých půl milionu korun zajistila. Firma, která zakázku získá, připraví hodinovou exkurzi, kde účastníkům sdělí informace o místě, chovaných zvířatech, pěstovanýc­h rostlinách a regionální­ch potravinác­h. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia