Dnes Prague Edition

Nedova další bitva:

-

Patří mezi stvořitele nečekaného úspěchu Týmu Evropy na Světovém poháru. Čerstvě byl jmenován skautem nově se rodícího klubu NHL z Las Vegas.

Ve dvaasedmde­sáti pádí Nedomanský životem podobnou rychlostí, jakou mezi mantinely svištěl okolo zoufalých obránců.

Přitom musel „Big Nedo“nedávno zatraceně bojovat, aby unikl smrti. Zlověstný nález. Operace. Léčba. Čekání na dobré zprávy.

„Stal se zázrak. O to víc mi teď chutná červené víno,“říká v rozhovoru pro MF DNES jeden z nejlepších kanonýrů všech dob, který podle dostupných statistik v Evropě i zámoří nastřílel 795 gólů. Asi ne. Taky si uvědomte, že takhle brzy je o dost snazší bránit než útočit. Do všech dovedností se hokejisté vpraví až postupně, když poleví ten fyzický nápor. Pak se technika ukáže. Bránit je jednodušší, každý umí bruslit, seknout nebo podržet protivníka. Vynikající bylo mistrovstv­í světa v Praze Několikrát jsme se přiblížili titulu, ale nikdy jsme na něj nedosáhli. Náš tým byl velmi kvalitní, budoval se pět sedm roků. Snad všichni hráči mohli rovnou naskočit do NHL. Pro mě osobně je však největší úspěch to, že jsem se i v pokročilém věku dokázal prosadit v Americe, kde se hrálo jiným stylem. Nehrál jsem pouze na góly a asistence. Musel jsem bránit, podstatný byl fyzický element a zastrašová­ní. Hokej byl nebezpečný, každý tým měl skupinu hráčů jen na rvačky. Taky jsem se pral, ačkoliv to vůbec nebyl můj styl. Zvykl jsem si, i když soupeři měli náskok, protože se v šarvátkách ocitali od juniorů. O jednom víkendu jsem se v zápasech za Detroit proti Torontu dvakrát pobil s Darrylem Sittlerem. To byl známý hráč. No a já se až později dozvěděl, že chtěl jít z Toronto Maple Leafs do Toronto Toros ve WHA. Jenže oni nakonec vzali mě, a tak byl pěkně naštvaný. Tenkrát jsem skončil s modrým okem. Bylo to komické. Strašně moc. Vůbec se tu nedá jezdit autem kvůli zácpám. Ulice v centru jsou úzké, nedají se rozšířit, takže město roste jenom nahoru. Nechtěl bych tu žít, od zdejších lidí vím, že cestování je tady stresující. Ve slavné lize

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia