Dnes Prague Edition

Podzim Více tepla než obvykle

- Foto: Marie Stránská, MAFRA

Čas barev První spadané listí znamená začátek pravého babího léta, které mnoho lidí pokládá za nejhezčí část roku.

PRAHA Někdy horko, další rok zase teploty jako v lednu. Podzim se jakožto přechodné roční období na rozdíl od léta vyznačuje značnými rozdíly teplot. Považte, že 4. října roku 1929 zaznamenal­i v Českých Budějovicí­ch rekordních 30,3 stupně Celsia. Naopak vůbec nejnižší teplotu – minus 19,9 stupně měli 21. října roku 2009 v Rokytské slati.

Ten letošní podzim však zraje do podoby zcela typické. Lze říct, že se vrchovatě naplnila závěrečná etapa letního počasí, takzvané mariánské léto, tedy období kolem svátku Marie, který připadá na 12. září. Vždyť ještě tři dny po něm přesáhla teplota tropickou třicítku. Jen v noci se už notně ochladilo.

Mariánské léto letos ukončila studená fronta s bouřkami, která přecházela území počínaje víkendem 17. září. Stejně předpisově teď probíhá léto babí. „V tento čas je už totiž slunce delší dobu pod obzorem a povrch se tak ochlazuje, což vede k tvorbě mlh. Zároveň si slunce ještě zachovává určitou intenzitu, takže se mlhy obvykle kolem desáté hodiny rozpustí,“popisuje meteorolog Petr Dvořák.

Přízvisko „babí“mají na svědomí pavouci, kteří tou dobou dospívají, a tak se vzduchem vznášejí jejich vlákna, připomínaj­ící vlasy babiček. Na severoamer­ickém kontinentu se pro tento typ počasí vžil název indiánské léto.

Meteorolog­ický podzim nastal 1. září, ten astronomic­ký, tedy čas podzimní rovnodenno­sti, letos výjimečně 22. září, jinak 23. září. „Podzim sice bývá značně rozmanitý, babí léto však patří k opakujícím se jevům, kterým říkáme povětrnost­ní singularit­a. Tím dalším je pak až vánoční obleva. Kolem půlky prosince totiž obvykle převažuje západní proudění, které k nám díky teplejšímu Atlantiku přináší i teplejší počasí,“ dodal Petr Dvořák. V mezičase se podle něj můžeme dočkat čehokoliv. Plískanice mohou střídat tlakové výše už s celodenním­i mlhami. Začne se i častěji objevovat smog.

Tak zle však ještě není. Ještě tento týden si užijeme příjemných teplot, které ve čtvrtek mohou vystoupat až ke 24 stupňům Celsia. V dalších třech týdnech se už bude ochlazovat, a to až ke 13 stupňům. Jak vyplývá z výhledu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, pršet má spíš méně.

Standardní podobu podzimu potvrzuje i model, který provozuje americká meteorolog­ická služba. Naznačuje teplotně normální až lehce nadnormáln­í říjen, listopad i prosinec. Dokonce prognózuje i teplejší podobu tří následujíc­ích a obvykle už studených měsíců, ledna, února a března.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Ráno nad Vysočinou
Foto: MAFRA Ráno nad Vysočinou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia