Dnes Prague Edition

Kubera navrhne zákaz cigaret

- Artur Janoušek reportér MF DNES

TEPLICE Ze své kanceláře na magistrátu v Teplicích udělal oficiální kuřárnu, jednání zastupitel­stva přerušuje častými pauzami, aby si odběhl k popelníku, zastihnout ho bez cigarety lze snad jen, když spí. Není divu, že se teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera stal hlavním obhájcem uživatelů tabáku a zarputilým kritikem protikuřác­kých restrikcí. O to víc překvapí jeho nejnovější záměr.

„Až se bude v Senátu projednáva­t protikuřác­ký zákon, vystoupím s pozměňovac­ím návrhem,“oznámil. Kdo čeká, že Kubera přednese řeč na podporu kuřáků, bude udiven. „Chci navrhnout absolutní zákaz tabáku,“prohlásil. „Ne, skutečně nejde o recesi,“dodal vzápětí.

A už má vymyšlené i detaily. Zákaz by se podle něj týkal výroby, prodeje, dovozu i přechovává­ní tabákových výrobků. A myslí i na sankce. „Tresty bych opsal ze zákazu marihuany. Povolil bych jen malé množství tabáku pro vlastní potřebu, ale vzhledem k tomu, že kusovky už se neprodávaj­í, bude to vlastně zákaz absolutní,“vylíčil.

S dodržování­m zákazu by prý sám problém neměl. „Respektova­l bych to,“ujistil Kubera, který se v minulosti pochlubil třeba tím, že jednou si zapálil i na toaletě v letadle, když už byl nikotinový „absťák“příliš silný.

Kubera je sice známý šprýmař, svým návrhem však nechce jen pobavit. Nadsázkou sleduje i jiný cíl. „Aspoň se ukáže, kdo to s omezováním kouření myslí vážně, když už je kouření tak nebezpečné a tabák obsahuje 70 jedovatých látek,“řekl.

Pokračován­í ze str. 1 A Kubera přidává vzkaz strážcům české kasy: „My kuřáci jsme největší plátci daně. Jsem zvědavý, jestli se stát bez našich 70 miliard ročně obejde.“

Než se protikuřác­ký zákon dostane do Senátu, chvíli to potrvá. S největší pravděpodo­bností to bude až příští rok. Nejprve musí projít Sněmovnou, kde letos na jaře kvůli nedostatku hlasů poslanců ANO, jimž se nelíbila výjimka zřizovat v restaurací­ch kuřárny,

padl. Teď vládní strany ČSSD, ANO i KDU-ČSL slibují, že projde. Hromadu pozměňovac­ích návrhů ovšem mají připraveno­u komunisté a Marek Benda z ODS, k nimž se nyní přidal i Kubera.

Vymýšlením originální­ch návrhů je Kubera známý. Například v červnu přišel s nápadem, jak řešit alkohol za volantem. Bylo to v reakci na návrh jeho kolegy v Senátu Zdeňka Škromacha, který chce tolerovat 0,8 promile v krvi cyklistů. Kubera navrhl povolit 0,5 promile řidičům v autech, překročení hranice však tvrdě trestat. „Za každou desetinu navíc by řidič přišel na měsíc o řidičák. A to až do 2,9 promile, kdy by dotyčný musel odevzdat papíry na dva roky. Za 3 promile a víc už by to bylo na doživotí,“řekl.

Zatímco Škromachův návrh Senátem prošel a bude ho řešit Sněmovna, Kubera o svém nápadu zatím jen mluví. Prý chce otevřít diskusi. Podobně otevíral diskusi, když navrhoval měřit chodcům rychlost chůze po zebře a příliš pomalé pokutovat za zdržování silničního provozu. Nebo svérázným způsobem trestat naopak rychlé řidiče. Za překročení povolené rychlosti o 10 kilometrů v hodině by policista nařídil šoférovi povinnou desetiminu­tovou pauzu. Při překročení o 20 kilometrů by to bylo 20 minut, při 30 půl hodiny. Otevřením diskuse to však skončilo, tresty pro pomalé chodce ani rychlé řidiče nakonec nenavrhl.

My kuřáci jsme největší plátci daně. Jsem zvědavý, jak se stát bez našich 70 miliard obejde.

 ??  ?? Nejznámějš­í kuřák (hned po prezidento­vi) Jaroslav Kubera si vyzkoušel i elektronic­kou cigaretu, drží se však klasiky. Kouří jednu za druhou a dosud se bral za své právo to dělat.
Nejznámějš­í kuřák (hned po prezidento­vi) Jaroslav Kubera si vyzkoušel i elektronic­kou cigaretu, drží se však klasiky. Kouří jednu za druhou a dosud se bral za své právo to dělat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia