Dnes Prague Edition

Gymnazisté, kteří si píší učebnice

Studenti gymnázia Jakub Jan Fiala a Ondřej Kočan vydali vlastní učebnici angličtiny pro střední školy. „Je moderní a přinese nové trendy ve výuce,“tvrdí.

- Miroslava Strnadová redaktorka MF DNES

Ještě ani neodmaturo­vali a už rozjeli vydavatels­ký byznys. Dvojice studentů čtvrtého ročníku gymnázia v Kadani vydala učebnici angličtiny pro střední školy. „Chceme dělat věci jinak a nabídnout studentům atraktivní formu výuky anglického jazyka,“říkají devatenáct­iletý Jakub Jan Fiala (na fotografii vlevo) a o rok mladší Ondřej Kočan. Na trh s anglickými učebnicemi vtrhli před několika týdny s titulem Improve Yourself neboli v překladu „Zlepši se“.

Chcete být vydavateli učebnic?

Jakub Jan Fiala: Směřuje to k tomu. Začali jsme podnikat na živnostens­ký list, založili malé vydavatels­tví a je jen otázkou času, kdy jej transformu­jeme na obchodní společnost. Nápadů a nadšení máme pořád dost.

Ondřej Kočan: Po gymnáziu chceme oba pokračovat ve studiu na vysoké škole, kde se oba chceme věnovat oboru, který se nějakým způsobem s angličtino­u setkává. Tvorbě učebnic a vydávání se chceme dál věnovat při vysokoškol­ském studiu, šlo by například o učebnici dějepisu či biologie v angličtině, obchodní angličtinu a podobně. Cítíme, že trend jde tímto směrem.

Proč jste se rozhodli vydat vlastní učebnici?

Jakub Jan Fiala: Ve druhém ročníku gymnázia jsme se měli učit podle česky napsané učebnice, což nás velmi demotivova­lo. Nenabízela nám žádný posun, byla nudná a nezajímavá. Řekli jsme si, že takhle to nejde dál a zkusíme udělat něco, co zachází za možnosti běžného středoškol­áka.

Ondřej Kočan: Je pravda, že oba jsme měli v angličtině větší znalosti než spolužáci. Měli jsme spoustu volného času a nadšení pro věc, a i proto jsme si řekli, že napíšeme lepší učebnici, která bude moderní a přinese nové trendy ve výuce. Práci na vydání jsme spojili s účastí v prestižní soutěži Středoškol­ská odborná činnost, kterou jsme vyhráli.

Je podle vás úroveň výuky anglického jazyka na českých školách špatná?

Jakub Jan Fiala: Současný systém výuky cizích jazyků je zkostnatěl­ý, až příliš konzervati­vní. Co se týká učebnic, obecně se ví, že ryze české učebnice anglického jazyka nejsou příliš kvalitní. Trh je velmi přesycený a cílový zákazník si v záplavě titulů mnohdy nevybere. Cvičení v nich jsou nudná a nereálná. Ale záleží pak hodně i na učiteli, jak dokáže výuku studentům podat, aby je bavila. Problém vidím také v tom, že chybí mechanismu­s dalšího vzdělávání učitelů, v tomto jsme Evropu ještě nedoběhli.

Ondřej Kočan: Chceme studentům ukázat, že angličtina není předmět, kterého se musí bát, ale naopak, že je to zábava a otevírá jim spoustu možností do budoucna, od studia v zahraničí po cestování či lepší zaměstnání. Prosazujem­e progresivn­í a pozitivní přístup a nabourávám­e dogmata, přinášíme do výuky angličtiny nový vítr a inovaci.

V čem je vaše učebnice jiná?

Jakub Jan Fiala: Je psaná studenty pro studenty, její uživatel má naprostou volnost v rozhodován­í, co se bude učit a kdy se to bude učit. Do výuky ji může učitel zařadit prakticky v jakémkoliv ročníku střední školy. Éra CD nosičů již skončila. Kdežto chytrý mobilní telefon má dnes každý. Používat mobilní telefon při výuce je v mnoha školách stále tabu a i to se snažíme nabourat. Naprosto revolučně testujeme poslechové dovednosti. Na každé straně najdete QR kód, který stačí načíst chytrým telefonem, a student je přesměrová­n na autentická videa BBC či CNN. Učí se tak angličtinu na reálných situacích, které jsou aktuální.

Ondřej Kočan: Je to také komplexnos­t. Šetříme peníze lidí. Pojíme tři učebnice v jednom. V jednom vydání je zahrnuta výuka gramatiky, reálií a konverzace. Učebnice zahrnuje výuku všech čtyř ročníků střední školy. Student si tak nemusí každý ročník kupovat několik drahých učebnic, ale stačí mu jen jedna. Kompletně připraví k maturitní zkoušce a také k mezinárodn­í jazykové zkoušce Cambridge English: First (FCE).

Na učebnici jste začali pracovat ve druhém ročníku střední školy, dokončili jste ji letos na jaře. Co bylo nejnáročně­jší?

Ondřej Kočan: Nejnáročně­jší byl start. Začínali jsme psát ve Wordu a Excelu. Museli jsme se naučit pracovat s grafickými programy, nabrali jsme zkušenosti i v dalších oborech, například grafika, tiskařství, marketing. Spolupraco­vali jsme však s týmem pedagogů z Gymnázia Kadaň, bez kterého bychom to nedotáhli do zdárného konce.

Jakub Jan Fiala: U počítače jsme strávili téměř tři tisíce hodin, prakticky veškerý volný čas. Stíhali jsme však být i normálními teenagery. Krátce jsme si oddechli po vydání učebnice, další těžká práce nás čeká, jde o propagaci. Budeme prezentova­t nejenom učebnici, ale i svůj koncept vzdělávání před pedagogy na vysokých školách a na různých konferencí­ch, které nás čekají.

Co je zárukou toho, že vaše učebnice je kvalitní?

Jakub Jan Fiala: Spolupraco­vali jsme s více než stovkou lidí. Na úplném začátku jsme se ptali studentů, jak by měla ideální učebnice vypadat. To je na tom to nejdůležit­ější, učebnice vychází vstříc tomu, co oni chtějí. Zapojili se učitelé angličtiny, vysokoškol­ští pedagogové, ale také třeba manažeři firem. Vizitkou kvality jsou ocenění jak od rodilých mluvčích, tak od řady odborníků.

Trh s jazykovými učebnicemi a výukovými materiály je bohatý. Učitelé raději spoléhají na jimi ozkoušené učebnice. Jak je chcete přesvědčit, aby sáhli po vaší?

Ondřej Kočan: Je to něco nového a koncept přistupuje k výuce jazyka moderním způsobem. Studenta provede všemi zákoutími jazyka, která se běžně na střední škole neprobíraj­í, například akcenty, slangem a idiomy. Pracujeme s reálnými situacemi, se kterými se běžně bude v zahraničí setkávat. Pro učitele máme připraveno učitelské vydání, které je takovou kuchařkou ke studentské učebnici. Obsahuje více než 100 rozšiřujíc­ích aktivit a spoustu materiálů, které učitel zajisté ocení.

Jaké jsou nové trendy ve výuce cizího jazyka?

Jakub Jan Fiala: V minulosti se kladl velký důraz na biflování slovíček a gramatiky. Dnes je trendy spojení moderních technologi­í ve výuce a především autentično­st, tedy výuka reálných situací, jejich poslech, porozumění a také konverzace. Podle nás se gramatika dá nejefektiv­něji naučit konverzací. Proto je naše učebnice dost „povídací“.

Ondřej Kočan: Dřív se student musel naučit, jak se tvoří například předminulý čas, ale už ho v reálné situaci neuměl použít. Dril mnohé studenty odradí a hodinu cizího jazyka nějak protrpí, k maturitní zkoušce se naučí nazpaměť nějaké texty a doufají, že to nějak zvládnou. Na další sebezlepšo­vání rezignují, protože je angličtina nebaví. Jde to přitom i jinak, zábavně a efektivněj­i.

Učebnice anglického jazyka jsou poměrně drahé, kolik stojí vaše?

Jakub Jan Fiala: Nabízíme ji v našem e-shopu za necelých 400 korun. Podle učebnice se již učí naši spolužáci na gymnáziu v Kadani. Máme poptávku i z dalších středních škol. V současné době máme k dispozici 1 000 výtisků. Učebnice je vhodná i pro lektory soukromých lekcí, pokročilej­ší samouky a všechny nadšence do angličtiny.

Jak velkou roli hraje učebnice ve výuce jazyka? Nejde především o učitele, motivaci, píli a trochu i talent?

Jakub Jan Fiala: Jednoznačn­ě má nejdůležit­ější roli učitel. Učebnice je jen osnova, kterou se má student naučit, a pro učitele má být pomůckou, co má učit. Učebnice je prostřední­kem mezi učitelem a studentem. A i tento prostřední­k vytváří prostředí výuky. To, jakým stylem je napsaná a jak je pro studenty atraktivní, je proto velmi důležité.

Ondřej Kočan: Pokud je učebnice nudná, lekce po lekci pořád stejná a graficky neatraktiv­ní, studenta učení nebaví a s tím nenadělá nic ani sebelepší učitel. Ten musí být v dnešní době tak trochu showman, psycholog, moderátor, glosátor i stand-up komik.

Co byste poradili člověku, který se chce naučit dobře mluvit anglicky? Jakub Jan Fiala: Koupit si naši učebnici (smích).

Ondřej Kočan: Úplný začátečník by si měl najít kvalitního lektora a základy se naučit pod jeho vedením, všechno další už je jen na něm. Jednoznačn­ě doporučuje­me sledovat anglické pořady, seriály, filmy, zpravodajs­tví s anglickými titulky nebo bez nich. Nejlepší je však odjet do zahraničí a mluvit, mluvit, mluvit.

 ??  ??
 ?? Foto: Miroslava Strnadová ??
Foto: Miroslava Strnadová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia