Dnes Prague Edition

Hradec nebude „cyklověžat­ý“

-

HRADEC KRÁLOVÉ Zatímco ještě před rokem chtěla hradecká radnice stavět další parkovací věže pro kola, nyní její zájem údajně ochladl – a první automatick­é parkoviště pro bicykly na Riegrově náměstí dokonce zmizí. A to i přes to, že jeho popularita stoupá a třeba v srpnu tady zaparkoval­o kolo 2 200 lidí.

Cyklověž v blízkosti hradeckého vlakového nádraží totiž bude muset ustoupit demolici hotelu Černigov.

„Když jsme pilotní projekt věže představov­ali, město nám ústy primátora řeklo: Ukažte, že to umíte, že to funguje, že to lidé využívají, a město si poté věž koupí. My jsme ty podmínky splnili, ale když byla řada na městu, najednou vyvstává spousta problémů, proč to nejde,“říká propagátor myšlenky Rudolf Cyklověž u nádraží Bernart. Právě on na cyklověže narazil na Tchaj-wanu a myšlenku jako první v EU přenesl právě na hradecké Riegrovo náměstí.

Hradecký magistrát se brání. „O odkupu stávající věže na Riegrově náměstí jednáme, ale ještě není nic uzavřeno. Problém není v ceně, ale jakým způsobem máme prodej koncipovat,“upozorňuje náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Dodal, že se radnice zabývá i nejvhodněj­ší lokalitou, kam by se věž mohla přestěhova­t. „Město myšlenku parkovacíc­h věží neopouští, ale zároveň musí být velmi opatrné, aby byly opravdu využívané.“Podle něj by na Riegrově náměstí mohla vzniknout „věž do země“za 18 milionů korun.

Hradec je sice opatrný, zájem o věže však podle Bernarta projevilo 13 dalších měst. Výstavba stojí kolem 9,5 milionu a dotace by mohly pokrýt až 90 procent nákladů. PRAHA Studentů vysokých škol bude opět o něco méně, odhaduje předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer. Důvodem je nejen demografic­ký vývoj, ale i způsob, jakým je vysoké školství financován­o. Loni v Česku studovalo asi 327 tisíc lidí, ještě v roce 2010 jich bylo téměř 400 tisíc. Fischer opět očekává pokles, mimo jiné kvůli tomu, že 90 procent financí dostanou veřejné vysoké školy od státu podle loňského stavu bez ohledu na aktuální počet studentů. Každá škola má určité rozmezí počtu studentů, které může přijmout. „Dá se předpoklád­at, že vzhledem k nastavení financován­í to bude na dolní hranici tohoto rozmezí,“řekl Fischer. Na rozdíl od jiných oblastí školství, které dostanou více, budou vysoké školy hospodařit v roce 2017 s přibližně 21 miliardami stejně jako letos. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia