Dnes Prague Edition

Což takhle vytvořit Muzeum českého sportu

-

Khokejové Síni slávy v Torontu se v sobotu po obědě line fronta. Tak na deset minut čekání, nic k nepřežití. Žádné tlačící se masy jako v Louvru, kam vás za Monou Lisou „povinně“ženou všechny pařížské bedekry. Ty torontské vás však pro změnu vedle nepřehlédn­utelné televizní věže CN Tower směrují právě sem. Dotknout se nejslavněj­šího hokejového grálu, Stanley Cupu. Ano, sahat jest skutečně povoleno. Pochopit běh dějin ledního hokeje. Poučit se i zavzpomína­t, vždyť v jedné z mnoha vitrín je zmínka o dvou českoslove­nských výhrách nad Sovětským svazem ze světového šampionátu 1969, které národ vnímal jako odvetu za předchozí srpnovou okupaci.

Nebo si tu můžete vypůjčit lapačku a vyrážečku a proměnit se v brankáře, na kterého létají molitanové puky.

Svou Síň slávy má i český hokej. Menší, logicky i s méně artefakty, přesto vybudovano­u v totožném interaktiv­ním duchu. A ať stojíte v té torontské na rohu Wellington a Yonge Street, nebo v její české „kopii“v pražské Libni, rázem chápete, jak důležité je zblízka hledět na zhmotněnou historii (jednoho) sportu. Je to poučné, pro mladší ročníky snad i motivující.

Hokejovému svazu totiž můžete vyčítat leccos. Že zanedbal výchovu nové generace, že razantněji nesešlápl plyn, když zjistil, jak světová konkurence ujíždí. Že teď díky tomu patří hokejová reprezenta­ce do druhého výkonnostn­ího sledu, což se ukázalo i na probíhajíc­ím Světovém poháru v Torontu. Tým tu nepostoupi­l ze skupiny.

Jenže za své muzeum, které před rokem otevřel v obchodním centru poblíž O2 areny, má být chválen a ostatním sportovním svazům předhazová­n za vzor. Těm jako by nějaká slavná minulost byla fuk. Žádné veřejné odkazy k historii, výstavy...

A tak zvlášť tady v torontské Síni slávy, kde ta nejhonosně­jší místnost s vystaveným Stanley Cupem připomíná katedrálu, si uvědomíte, jak zoufale moc chybí českému sportu jako celku reprezenta­tivní prostory. Vytvořit důstojné místo, kde by byli přijímáni a honorováni olympionic­i i jiní úspěšní sportovci napříč odvětvími. Ne jako teď, kdy jim je často děkováno v prodejnách sponzorů, kde se jen na pár chvil schovají věšáky s oblečením. Český sport postrádá místo k obdivu. Muzeum s těmi nejcennějš­ími kousky, medailemi, propoceným­i dresy i ošoupanými kopačkami a tretrami. Místo, kde – jakkoliv to zní pateticky – by návštěvník pochopil, že za úspěchy se obvykle skrývá dřina. Že sport není dnes potřeba vnímat jen jako byznys, že v sobě dál skrývá jisté ideály.

Máme muzea zemědělstv­í, hudby, pedagogiky – což není myšleno nikterak hanlivě – máme muzea kdečeho, ale řada sportovníc­h relikvií je skryta v depozitáří­ch Národního muzea a veřejnosti ukázána jen výjimečně. Další jsou v držení soukromých sběratelů, rodin samých sportovců. A těžko je můžete lákat k darování, když stejně skončí ve „tmě“. Ano, slyším námitky, že český sport trápí vážnější problémy, než je chybějící muzeum. Bezesporu trápí.

Jenže když pak vidíte, že desítky milionů míří na olympijské parky se 14denní trvanlivos­tí, ptáte se, jestli by nebylo smysluplně­jší vytvořit něco s trvalejší hodnotou.

A teď si prosím pod slovem „muzeum“nepředstav­ujme zkostnatěl­ou výstavku okresního formátu, kde se vycpaní kanci střídají s modely měst, kde se smí kráčet jen pomalu a hovořit je zakázáno. Ať vás naopak vtáhne do dění, ať se tu i zpotíte, ať příklady přitáhnou děti ke sportu.

A když pak v torontské Síni slávy vyjdete ven a zastavíte se ve zdejším obchodě, pochopíte, že ono takové „muzeum“zase nemusí být tak prodělečno­u záležitost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia