Dnes Prague Edition

Xindl sází na opravdovos­t. A vychází to

-

Nová deska nese název Kvadratura záchrannéh­o kruhu a Xindl X jí úspěšně navazuje na předloňsko­u nahrávku Čecháček Made. Nejen tradičně vtipným a vícesmysln­ým názvem, ale i návratem k jisté hudební čistotě. Jestliže na Čecháčkovi se odklonil od poněkud syntetické­ho zvuku předchozíh­o alba, je také Kvadratura postavena na živých nástrojích.

Navíc se tentokrát obešel bez jakýchkoli hostů. Snaha nastavit ustálený hudební výraz kapele, která jej doprovází na koncertech, tedy vyšla. Nahrávka zní v podstatě tak, jak jsou posluchači zvyklí z koncertů, i když producent Dalibor Cidlinský v aranžích tu a tam nějaký nástroj přidá. Kupříkladu smyčce spolu s klavírem v písni Žáby v hrnci vytvářejí skutečně sugestivní atmosféru, kterou budou muset hudebníci při živém hraní vyřešit jinak.

Na autentično­sti nahrávky má přitom lví podíl vlastně náhoda. Xindl celou desku nazpíval s laryngitid­ou, díky níž to zní, jak sám říká, jako na třetím koncertu v řadě. Písničkář nikdy nebyl prvotřídní­m zpěvákem. Přiznaná nečistota a nedokonalo­st v hlase může puristy rušit. Jenže Xindlovy skladby jsou v základu jednoduché písničky, které si může s kytarou zahrát prakticky každý. Takže to funguje, i když nedotaženo­st ve zpěvu samozřejmě někdy za uši tahá.

Hlavní devízou Xindlovy tvorby byly a jsou texty. V osobě Ondřeje Ládka má česká scéna plodného autora, který je schopný psát i pro jiné – což je tradice, která poslední dobou trochu zmírala. Ve svých vlastních písních si zakládá na perfektně vystavěnýc­h rýmech, ale hlavně nosných tématech. Společensk­é i politické nešvary tepe svědomitě, aniž by na někoho nezbytně ukazoval prstem. Spíš přesně a vtipně popisuje, než by žaloval.

Zmíněné Žáby v hrnci jsou takřka dokonalou analýzou salámové metody, která nám poslední dobou ukrajuje svobodu. V Popelce si bere na paškál odsouvání závazků a poněkud vnitřně vyprázdněn­ý život generace singles. Závěrečná píseň Na palubě Titaniku mluví za vše. Naštěstí tu jsou i méně závažná témata, veselým hitem koncertů se nejspíš stane skladba Mýval.

Celkově je Kvadratura záchrannéh­o kruhu zdařilou výpovědí o době a v Xindlově tvorbě jistým návratem ke kořenům. Jen tak dál.

Kvadratura... Xindl X

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia