Dnes Prague Edition

Stříbrná hráz proti velké vodě

Holešovice se cvičně chystaly na povodně. Příští rok podobné cvičení v Troji uzavře Blanku

-

PRAHA Před holešovick­ou tržnici přijíždí nákladní auto plné dílů mobilních protipovod­ňových stěn připomínaj­ících hliníkové fošny. Během několika okamžiků se jich chopí hasiči a spolu s vojáky z aktivních záloh stavějí z jednotlivý­ch dílů vysokou stříbrnou hráz. Ta má ochránit Holešovice před povodní.

Tentokrát však jen před tou cvičnou. Je sobota a Praha nacvičuje stavbu více než kilometr dlouhé linie zábran proti velké vodě v rámci protipovod­ňového cvičení Holešovice 2016. Město přijde zhruba na jeden milion korun.

„My, co jsme už při povodních zasahovali, si stavění stěn zopakujeme a nováčci se to alespoň pořádně naučí,“pochvaluje si velitel jednotek pražských dobrovolný­ch hasičů Jiří Zloch. Spolu s ním se na cvičení podílí dalších zhruba 350 lidí. „V případě skutečných povodní by výstavbu protipovod­ňových opatření zajišťoval­o až 850 osob,“připomíná radní pro bezpečnost Libor Hadrava.

Celkové zhodnocení cvičení sice bude k dispozici až za dva měsíce, ale už nyní je jisté, že na některých drobnostec­h je nutné ještě zapracovat. „Například bychom propříště chtěli rozšířit sestavu nářadí o více klíčů s ráčnou, aby to dobrovolný­m hasičům a vojákům ulehčilo práci,“uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Montování mobilních stěn je totiž někdy poměrně obtížné. „Stěny mohou být až pětimetrov­é, takže je to namáhavé a musíme si vypomáhat i vysokozdvi­žnou plošinou,“popisuje práci hasičů velitel Zloch.

Systém mobilních protipovod­ňových zábran se v Praze začal budovat v roce 1999. V současnost­i zabírá Stěny proti vodě

celkem sedm kilometrů z celého protipovod­ňového komplexu opatření, které má délku asi dvacet kilometrů. Prahu tato ochrana přišla na více než tři miliardy korun.

Hliníkové stěny se při vztyčování upevňují do speciálníc­h patek. Jelikož se nacházejí většinou v místech, kde jezdí auta a pohybují se chodci, je potřeba je průběžně opravovat. Příští cvičení, které Praha plánuje na následujíc­í rok, se uskuteční v Troji. „Chceme je udělat jako noční, protože budeme zasahovat zejména do tunelového komplexu Blanka, kterým část protipovod­ňových zábran prochází. Proto bude potřeba tunel uzavřít,“říká vedoucí magistrátn­ího oddělení krizového management­u Daniel Barták. Právě trojská kotlina je poslední velkou částí Prahy, ve které ještě není protipovod­ňová ochrana kompletní. Magistrát si teď proto nechává zpracovat matematick­ý model celé oblasti, díky němuž by mělo být jasnější, jak se voda během povodně bude v Troji chovat.

Podle Bartáka se však Praha dalším mobilním zábranám brání, protože jejich výstavba při povodni zaměstnává velké množství lidí. V úvahu tak připadají spíše pevné zábrany.

Ochranu trojské zoologické zahrady před velkou vodou nejvíce komplikuje její poloha. K tomu, aby byla zoo chráněna před povodní z roku 2002, by totiž bylo nutné stavět více než šestimetro­vé zdi, což není příliš reálné.

Proto je pravděpodo­bnější, že Fakta Ochrana před povodněmi 350 metrů

Současný systém protipovod­ňové ochrany je nastaven tak, aby odolal povodním, které Prahu zasáhly v roce 2002, a to ještě s třiceticen­timetrovou rezervou. „Pokud by se rozvodnila jen Vltava, je město chráněné dostatečně. Problemati­cké jsou ale typy povodní, ke kterým došlo v roce 2013, kdy se kromě Vltavy rozvodnily také malé toky,“vysvětluje Barták.

Kvůli vydatným dešťům přímo nad Prahou bylo nutné vodu z malých toků přečerpáva­t za protipovod­ňové zábrany. A problémy dělala i voda, která se do nechráněný­ch míst dostávala skrz kanalizaci. „Do kanalizace logicky žádné stěny dát nemůžeme. Vodu můžeme maximálně přečerpat a pomocí zpětných klapek se ji snažit nepustit do ulic,“dodává šéf oddělení krizového management­u.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia