Dnes Prague Edition

Změnit dodavatele se stále může vyplatit

-

Přestože v dnešní době ceny elektřiny a plynu klesají, existuje cesta, jak ušetřit ještě více. Třeba tím, že přejdete k jinému dodavateli.

Změna je poměrně jednoduchá a nic se za ni neplatí. Navíc s příchodem podzimu a nastupujíc­í topnou sezonou se opět dodavatelé začínají předhánět v akčních nabídkách. Vyplatí se však být pozorný a ještě před podpisem nové smlouvy vše důkladně prověřit.

Od začátku roku do konce srpna změnilo podle statistiky Operátora trhu s elektřinou (OTE ČR) dodavatele elektřiny nebo plynu přes 380 tisíc domácností. „Hlavním motivem zůstává finanční úspora. Lidé se však stále více zajímají také o obchodní a smluvní podmínky nebo bonusy, které dodavatelé nabízejí,“říká Jana Poncarová z projektu Energetick­aPoradna.cz.

Je dobré si hned na začátku uvědomit, že změna dodavatele sníží náklady za energie jen zčásti. Celková cena za elektřinu se totiž skládá ze dvou součástí. Regulované, jejíž hodnotu určuje Energetick­ý regulační úřad a s jejíž výší neuděláte nic ani vy, ani jiný dodavatel, a z neregulova­né, která se u každého dodavatele liší. Neregulova­ná část ceny elektřiny tvoří necelou polovinu celkové ceny, takže když vám dodavatel slibuje třeba desetiproc­entní zlevnění, ve skutečnost­i přechodem k němu ušetříte procent pět.

U plynu je situace o něco výhodnější, protože zde tvoří neregulova­ná část přibližně čtyři pětiny celkového účtu za plyn. S vyšší spotřebou domácnosti klesá podíl regulované části v celkové ceně, takže změnou dodavatele lze také více ušetřit.

Dodavatelů působí na trhu více než šest desítek a podle odborníků jsou mezi nimi rozdíly nejen v cenách, ale i v zákaznické­m přístupu. „Při současných cenách elektřiny a plynu na burze je vidět velké cenové rozpětí mezi jednotlivý­mi obchodníky. Znovu tak po několika letech platí, že změna dodavatele může být skutečně výhodná,“vysvětluje energetick­ý poradce Michal Eisner.

Nabídky dodavatelů se odlišují i různými bonusy, jako je třeba zákaznická linka zdarma, příspěvek na úsporný spotřebič nebo asistenční služby v případě rozbitého kotle či obecně řešení havárií v domácnosti. „K vybraným cenovým produktům dostávají naši zákazníci kromě jiného i finanční bonusy, které se odvíjejí od výše spotřeby energie. Domácnost tak může získat navíc 500 až 2 500 korun,“uvádí příklad mluvčí společnost­i Pražská plynárensk­á Miroslav Vránek a dodává, že od října se zákazníci dočkají i nového konceptu nabídky produktů, kdy si každý bude moci podobu svého „odběru“energií poskládat podle svých potřeb a preferencí prostředni­ctvím webové aplikace. Ať už vás k úvaze o změně dodavatele vede vysoká cena stávajícíh­o nebo třeba špatná komunikace či neférové jednání, prozkoumej­te si aktuální nabídku celého trhu. To znamená neskočit unáhleně na reklamu či sliby podomního prodejce, který u vás zazvoní. Všemožné srovnávače a porovnávač­e najdete na internetu, ten nejkomplex­nější na webových stránkách ERÚ. Pak už jen stačí podle své konkrétní situace (spotřeby, bydliště, distributo­ra a dodavatele) zjistit možnou úsporu.

„Změny dodavatele se není třeba bát. Je ovšem nutné srovnávat nejen ceny dodávek, ale také další smluvní podmínky, například ujednání o sankcích a pokutách,“dodává Tomáš Palla, vedoucí pražské poradny Změna dodavatele krok za krokem

1. 2. 3. 4. 5. Sdružení obrany spotřebite­lů – Asociace, z.s. Vyplatí se také věnovat pozornost službám, které dodavatel nabízí.

Samotná změna dnes představuj­e standardiz­ovaný proces, který zahrnuje jen několik administra­tivních kroků, z nichž většinu zajistí dodavatel. „Po podpisu smlouvy s novým zákazníkem podáváme jeho jménem výpověď u stávajícíh­o dodavatele, zákazník se tak nemusí o nic starat. Vyčká jen na zaslání nového rozpisu záloh a změní si trvalý příkaz v bance nebo inkaso,“vysvětluje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnost­i E.ON Energie. I když se v procesu změny můžete potkat s různými komplikace­mi, například si stávající dodavatel účtuje smluvní pokuty a poplatky, zejména pokud máte smlouvu na dobu určitou, součástí solidní energetick­é společnost­i je i poradenstv­í a individuál­ní přístup, aby zákazník neměl s přechodem spojené žádné náklady a vše proběhlo co nejrychlej­i. To je také důležitý moment, podle kterého byste se měli při volbě nového dodavatele řídit.

Dodavatele elektřiny nebo zemního plynu může domácnost měnit tak často, jak to dovoluje smluvní závazek u původní energetick­é společnost­i. Běžná výpovědní lhůta u smluv na dobu neurčitou trvá standardně tři měsíce, výpověď u smluv na dobu určitou je třeba podat ke konkrétním­u datu podle smluvních podmínek. „Změna energetick­é společnost­i je ze zákona zdarma. Přestože od aktivačníc­h poplatků většina energetick­ých společnost­í ustoupila, některé stále uplatňují sankce za předčasnou výpověď. Zákazník proto udělá dobře, pokud si podrobně prostuduje obchodní podmínky nebo si nechá poradit od nového dodavatele,“doplňuje Jana Poncarová.

Se změnou dodavatele se nepojí ani výměna elektroměr­u či plynoměru. V podstatě jediné, co se mění, je fakturační adresa, ze které dostanete rozpis plateb nebo roční vyúčtování a účet, kam budete posílat platby.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia