Dnes Prague Edition

Třetina Čechů kupuje raději místní potraviny

Třetina Čechů věří, že zboží místních výrobců je kvalitnějš­í než ostatní zboží.

- František Strnad redaktor MF DNES

PRAHA Lidí, které zajímá původ toho, co jedí, přibývá. Třetina zákazníků dává přednost menším obchodům, které prodávají lokální potraviny. Věří totiž, že jsou lepší.

Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

V Česku je navíc podle průzkumu stále zvykem pěstovat si potraviny „na vlastním“. Tři pětiny lidí si pěstují vlastní plodiny. A vlastní potraviny si připravuje více než padesát procent rodin. Nejvíce džemy a marmelády, kompoty nebo nakládanou zeleninu.

Do hypermarke­tů chodí na nákup tři lidé ze čtyř – tedy občas i ti, kteří mají raději malé obchody. (fra)

PRAHA Éra supermarke­tů v Česku prozatím nekončí, avšak tuzemští spotřebite­lé se čím dál častěji poohlížejí i po potravinác­h lokální produkce. Třetina z nich nakupuje v malých specializo­vaných obchodech, přičemž plné dvě třetiny preferují české potraviny kvůli jejich kvalitě. Ukázal to průzkum, který pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR provedla agentura Ipsos.

Zákazníci maloobchod­ů chtějí ve větší míře podpořit místní dodavatele jídla a zajímají se o původ zboží, které nakupují. Tři pětiny českých rodin si pěstují vlastní plodiny, a více než polovina populace je dokonce zpracovává do vlastních výrobků.

„Podobně jako v ostatních evropských zemích nás nemine trend, kdy zákazníci začnou masivně vyžadovat lokální potraviny,“uvádí k chování tuzemských spotřebite­lů předseda asociace Karel Havlíček. Podle něj se navíc bude projevovat nasycenost velkými hypermarke­ty a zákazníci se budou snažit vyvažovat nákupy ve velkých obchodních zónách návštěvou menších obchodů s osobním přístupem.

„Lokální trh je pro nás důležitý. Je snazší na něm uplatnit méně obvyklé odrůdy a zároveň i menší objemy zboží,“říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Ten však dodává, že supermarke­ty jsou nadále pro pěstitele zásadními odběrateli, 80 procent sklizně totiž putuje na regály velkých obchodů.

Bio z Ameriky

Neblahým trendem mezi mnohými prodejci na farmářskýc­h trzích zůstávají stánkaři, kteří zboží dovážejí a následně prodávají jako tuzemské.

Podle Ludvíka jsou v chování nakupující­ch vidět přinejmenš­ím dva typy spotřebite­lů. Jedni se řídí módními trendy a jsou ochotni si koupit biopotravi­ny například ze zemí Latinské Ameriky. Absolutně však opomíjejí dopad převozu potravin na životní prostředí. Přemýšliví Češi podle šéfa ovocnářů preferují nákupy na farmách a mají na paměti i přínos lokálních pěstitelů, i jako důležitý aspekt udržení krajinného rázu. V očích veřejnosti jsou podle průzkumu největším podporovat­elem českých prodejců nezávislé organizace cechy a komory, nejméně potom stát.

Asociaci malých a středních podniků nechala průzkum provést u příležitos­ti Roku řemesel. Jedna z otázek proto cílila také na perspektiv­u práce v zemědělstv­í a potravinář­ství – 56 procent respondent­ů považuje práci v potravinář­ství za perspektiv­ní, zahradnick­é profese takto vnímá 51 procent dotázaných, lesnické 46 procent a zemědělské 43 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia