Dnes Prague Edition

Místo na hokej peníze do kapsy. Růžička vinen

Slavný hokejový trenér si podle soudu nechal sponzorský dar pro klub. Zaplatí pokutu 400 tisíc, nebo půjde do vězení.

-

PRAHA Vladimír Růžička už není jen zlatým hokejistou, který jako kapitán dovedl český tým k vítězství v Naganu.

Po úterku je to podle soudu i člověk, jenž si nezákonně strčil do kapsy peníze, které chtěl věnovat rodič malého hokejisty jako sponzorský dar klubu HC Slavia Praha.

Přesněji řečeno, Růžička si o ty peníze sám řekl.

Obvodní soud v Praze 10 Růžičku uznal v úterý vinným ze zpronevěry a uložil mu pokutu 400 tisíc korun. Pokud ji současný trenér extraligov­ého Chomutova nezaplatí, půjde si sednout na 16 měsíců do vězení.

Celý příběh odstartova­l podnikatel Miroslav Palaščák, který Růžičkovi pořádně „zatopil“těsně před přípravou na loňské mistrovstv­í světa v hokeji v Praze. Zveřejnil nahrávku skrytě pořízenou na schůzce s Růžičkou, na které si oba vyříkávají, že Palaščák zaplatil peníze, aby jeho syn David dostal ve vrcholovém hokeji šanci. Růžička se sice vytáčí, nicméně nepopírá, že obnos vzal. Palaščák mu v letech 2012 a 2013 zaplatil celkem půl milionu korun.

Původně to dokonce vypadalo na podezření z korupce, ale nakonec byl trenér obžalován ze zpronevěry za to, že peníze neodevzdal do klubové pokladny. Když se případ začal v roce 2014 řešit, Růžička peníze sám od sebe Palaščákov­i vrátil, což mu také v úterý u soudu dost pomohlo.

Nakládal s penězi jako se svými

Samosoudce Tome Frankič byl s rozsudkem hotový po druhém jednacím dnu celého procesu. Stihl ho hodinu poté, co zapadly dveře za posledním svědkem. „Obžalovaný je vinen. Finanční prostředky si neoprávněn­ě ponechal ve své moci. Soud se neshoduje s obžalobou jen v osobě poškozenéh­o. Nebyla jím Slavia. Podle nás to byl Palaščák,“konstatova­l Frankič. Jde o to, že původně policie pracovala s verzí, že Růžička „obral“Slavii, ale podle soudce byl obnos pořád de iure Palaščákův.

Včera ještě vypovídal

hlavní aktér Palaščák. „Růžička mému synovi neprodlouž­il smlouvu. Mouček (Růžičkův prostřední­k, který je veden jako svědek

– pozn. red.) mi pak řekl, že když Růžičkovi donesu 250 tisíc korun, tak se postará o pokračován­í kariéry mého syna,“popisoval včera svědek Palaščák. Obhájci razili verzi, že Růžička peníze přijal, ale čekal na nějaké doprovodné dokumenty, aby je mohl řádně zaúčtovat. Nešetřili ani Palaščáka, když upozornili, že i on si vlastně chtěl darem „koupit“lepší vyhlídky svého syna-hokejisty.

Soudce Frankič Růžičkovi neuvěřil, protože to by musel trenér na dokumenty čekat rok.

„Obžalovaný s těmi penězi nakládal, jako by byly jeho. Když ve Slavii končil, vzal si je s sebou, protože pak je vracel z účtu manželky Evy,“připomněl Frankič. Žalobkyně Lucie Písecká i obhajoba si ponechaly lhůtu na odvolání. Obhájci nechtěli rozsudek při odchodu ze soudní síně nijak komentovat a Růžička se omluvil.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia