Dnes Prague Edition

Čeští a američtí „paragáni“dobyli nepřátelsk­é pozice

-

Nad přistávací dráhou zahučí nízko letící vojenské letadlo. Než proletí a zmizí v dáli, z jeho zadní části se „vysypou“desítky olivově zelených padáků. Pni ne minutu nato se situace opakuje. K zemi se snáší na 70 po zuby ozbrojenýc­h českých vojáků. eoj o nepřátelsk­é letiště začíná. Nejprve se výsadkáři po běhu až s padesátiki­lovou bagáží volným prostranst­vím shromáždí v nedalekém lesíku, připraví zbraně a pár desítek minut po seskoku zahájí útok na dvě budovy obsazené nepřítelem.

Ze vzduchu je jistí bitevník L-159. earáky jsou po chvíli úspěšně dobyty a protivník zničen. V tu dobu nad letištěm zakrouží mohutný letoun C-17 Globemaste­r a na plochu seskakují další posily, tentokrát v amerických uniformách. Letiště je již zajištěno a připraveno na přistání letadel s materiálem a municí. Pak se američtí parašutist­é s českými kolegy vydávají hlouběji do zdejších rozlehlých lesů. Od průzkumník­ů a ostřelovač­ů, kteří v terénu operují již několik dní, vědí, že musí zlomit odpor nepřítele ještě u dvou mostů a také v devíti bunkrech nedaleké linie lehkého opevnění. I to se daří. Mise je splněna.

Zhruba tak vypadá cvičení výsadkovýc­h jednotek, které v těchto dnech zažívá letiště Hradčany v bývalém výcvikovém prostoru Ralsko. Do cvičení Sky Soldier II se zapojilo dvě stě padesát českých a sto padesát amerických vojáků, několik letadel a další vojenská technika. Scénář popisovaný výše se odehraje během několika dnů.

Cílem je natrénovat postupy při podobném nasazení a koordinaci spojenecký­ch jednotek – chrudimský­ch parašutist­ů a amerických výsadkářů sloužících v Německu.

„Je to největší cvičení výsadkovýc­h jednotek v tomto roce,“říká náčelník generálníh­o štábu Josef eečvář. Vojáci prostor, do něhož seskočili, neznají. Ralsko, ve kterém dříve sídlila sovětská vojska, je totiž od počátku 90. let pod civilní správou a žádná cvičení zde armáda neprovádí.

„Primárně nejde o to vyhrát nebo prohrát, ale secvičit se a vyzkoušet novou techniku. Mimochodem se mi tady skákalo lépe než ve vojenském prostoru eoletice nebo na Libavé,“svěřil se velitel výsadkářů kapitán Robert Šiška.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia