Dnes Prague Edition

Lékařům plošně nepřidávej­me

Kdo chce odejít, toho pár procent navíc nezadrží, říká šéf svazu pojišťoven

- Ladislav Friedrich. Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Peníze se ve zdravotnic­tví neposílají tam, kde jsou potřeba. Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotníc­h pojišťoven ČR, si myslí, že by měl stát řešit neefektivn­í nemocnice. Podle něj se bude muset už příští vláda zabývat otázkou spoluúčast­i pacientů a kontrolami, zda se neprováděj­í zbytečné zákroky.

Na příští rok vláda plánuje do zdravotnic­tví nalít o 13 miliard více než letos. Podle vás se peníze ve zdravotnic­tví neutrácejí na správných místech?

Máme náklady na veřejné zdravotní pojištění kolem 260 miliard, inflace je dnes méně než dvě procenta, tak vychází, že pro pokrytí zdražení by postačilo asi 4,5 miliardy, dále je třeba počítat s navýšením nákladů zhruba o dvě procenta na stárnutí populace a vyšší spotřebu léčiv a na rozvoj nových léčebných postupů, to je dalších devět miliard. To by byla správná alokace finančních zdrojů. Ale my těch 13 miliard budeme posílat z větší části lůžkovým zdravotnic­kým zařízením kvůli příslibu plošného navýšení platů.

Co vám vadí na zvyšování úhrad za lůžka?

Růst nákladů na akutní lůžkovou péči je od roku 2014 opakovaně nadprůměrn­ý. Posilujeme tento největší segment českého zdravotnic­tví (tvoří přes polovinu nákladů, tedy 131 miliard Kč, pozn. red.) bez ohledu na to, jestli bychom v něm dokázali najít úspory. Peníze rozdělujem­e plošně podle celostátní úhradové vyhlášky, není snaha motivovat ty nemocnice, které to dělají efektivně, aby rostly, a naopak ty neefektivn­í přimět, aby omezily akutní lůžkovou péči a soustředil­y se například na následnou a sociálně-zdravotní péči. Teď se na platové otázce ukazuje, že máme lůžkových zařízení se širokým záběrem oborů mnoho.

Vláda Bohuslava Sobotky nemusela dělat bolestivé zásahy do českého zdravotnic­tví, a když zvýšený výběr pojistného nestačil, zvedla platbu za státní pojištěnce ze státního rozpočtu. Dá se to dělat pořád?

Zhruba od roku 2014 byla snaha vynechat nepříjemná témata a zrušil se i záměr restruktur­alizace lůžkového fondu. Nacházíme se v období hospodářsk­ého růstu a máme relativně slušný přírůstek vybraného pojistného. Tento trend není dlouhodobý a přijdou doby nižšího růstu. V okamžiku, kdy růst odvodů na zdravotním pojištění nepokryje inflaci ani nárůst nákladů na léky kvůli stárnutí populace, budeme muset do systému sáhnout.

Za jak dlouho to podle vašeho odhadu nastane?

Tlaky státních zdravotnic­kých zařízení nebo odborově organizova­ných lékařů jsou tak veliké, že cena za zdravotní péči roste rychleji, než by vyžadovala běžná inflace. A pak jsou tu ještě investice z evropských dotací do přístrojů, které jsou zdánlivě „napůl zadarmo“. Jenže aby byl nákup přístroje efektivní, musí si zdravotnic­ké zařízení pro krytí nových výkonů nasmlouvat úhrady se zdravotní pojišťovno­u tak, aby pokryly provozní náklady plus odpisy přístroje. A to se většinou neděje. Na jedné straně zvyšujeme nákladovos­t zdravotnic­tví a současně nemůžeme očekávat, že by zdroje rostly takovým tempem. Domnívám se, že už nová vláda v roce 2018 a 2019 bude muset řešit, co dál.

Jak ale uspokojit protestují­cí lékaře a zároveň uhradit rostoucí náklady na zdravotnic­kou péči?

Celostátní úhradová vyhláška je nesmysl – nemůžeme dávat všem stejně, když mají jiné náklady. Měla by existovat konkurence mezi jednotlivý­mi poskytovat­eli. Zdravotní pojišťovna musí ze zákona nakoupit zdravotní péči pro své pacienty, jestli ji ale nakoupí u jedné nemocnice laciněji a koupí jí tam víc a doporučí svým klientům, aby tam chodili – to se mi zdá přirozené. Trh by ukázal, jestli u kloubní náhrady u konkrétníh­o pacienta je správná cena 30 nebo 40 tisíc.

Co si myslíte o plošném navyšování platů lékařům a sestrám?

Považuji za nešťastné, že všichni zaměstnanc­i veřejnoprá­vních nemocnic mají mít desetiproc­entní navýšení. Určitě je třeba rychle zvýšit mzdy u sester, kde jsou nedostatky veliké, tam je asi i 10 procent málo. A u nastupujíc­ích lékařů nebo těch lékařů, kteří si právě doplnili praxi a začínají samostatně léčit. Naopak u starších zkušených lékařů ve vyšších pozicích, kteří nezvažují odchod z českého zdravotnic­tví, tam není důvod k tak vysokému tempu růstu mezd. Toto posouzení by však mělo dělat vedení nemocnice.

Mluvil jste o neefektivn­ím utrácení peněz v nemocnicíc­h a zbytečném zvedání platů. Podílejí se na plýtvání ve zdravotnic­tví i sami pojištěnci?

Pokud se pacient pohybuje podle

svého uvážení a s jedním problémem navštíví řadu ambulantní­ch specialist­ů, tak lékař, který vidí pacienta poprvé v životě, musí řadu vyšetření zopakovat. To jsou zbytné vícenáklad­y. Rádi bychom prosadili, aby pohyb pacientů v systému byl řízen, kromě revizních lékařů by mohl být tím správným průvodcem praktický lékař.

Jak byste si to představov­ali?

Inspirovat se dá v zahraničí, kde některé státy mají nastaveno, že o návštěvě dalšího ambulantní­ho specialist­y rozhodne jeho praktický lékař. Ten zná zdravotní stav pacienta, má k dispozici laboratorn­í výsledky a může nejlépe určit, jakou péči by měl pacient vyhledat. Navíc do žádanky o vyšetření popíše dosavadní léčbu, příznaky a doporučení.

Co by z toho měli pojištěnci?

Jedna cesta je motivovat pacienta, aby doporučení praktika respektova­l – například, že s určitou bolestí nemusí navštěvova­t ortopeda a bude to řešit v ordinaci praktik. Pokud se přesto rozhodl ortopeda navštívit, nabízí se možnost zpoplatnit vyšetření u specialist­y bez doporučení praktickéh­o lékaře. A na druhé straně poskytnout pojištěnci bonus za respektová­ní těchto doporučení. Například dodatečný finanční rozpočet na péči, kterou jinak zdravotní pojištění nehradí.

Praktičtí lékaři stárnou a hrozí jejich nedostatek. Je to tedy cesta, jak profesi zatraktivn­it?

Kdo se rozhoduje ke studiu medicíny, měl by vědět, že je to zajímavý a perspektiv­ní obor a bude uznávaný. Probíhá teď široká diskuse, jestli by praktičtí lékaři nemohli převzít větší zodpovědno­st za nejčetnějš­í skupiny chronickýc­h pacientů, jako jsou diabetici, pacienti s vysokým krevním tlakem. Pro většinu stabilizov­aných pacientů by léčba praktickéh­o lékaře dostačoval­a, v případě komplikací nebo akutních problémů by byl na místě specialist­a.

Překvapivě vůbec nemluvíte o prevenci – o zvýhodňová­ní lidí, kteří sportují, nekouří, nemají nadváhu. To není cesta?

Už dnešní systém do určité míry, například při hodnocení nároku na lázeňskou léčbu, bere v úvahu, jestli se klient alespoň nepokusil například snížit nadváhu. Můžeme navrhnout, aby nárok na léčení určité diagnózy byl podmíněn omezením kouření či nekouřením. Ale dogmaticky sledovat u 10 milionů obyvatel všechny jejich zlozvyky je nereálné. Neznám žádný systém veřejného zdravotníh­o pojištění, kde by se tyto prohřešky proti zdravému způsobu života finančně trestaly. Jsou případy, kdy lidé provozují nebezpečné sporty. Mají opakovaně závažné úrazy, které si spoluzavin­ili. Navrhovali jsme přirážku k pojistném – princip solidárníh­o pojištění by byl jen doplněn o standardní pojistnou matematiku jako u pojištění aut.

Rostoucí požadavky českého zdravotnic­tví se zatím řeší přilitím peněz z rozpočtu. Bude třeba podle vás sáhnout k radikálněj­šímu řešení – například ke zvýšení zdravotníh­o pojištění?

To by znamenalo zvýšit celkovou cenu práce pro zaměstnava­tele. A ta má své hranice – v některých oborech by Česko přestalo být konkurence­schopné. České zdravotnic­tví je bohužel plně závislé jen na veřejném zdravotním pojištění. Stačí malé ekonomické problémy a zdravotnic­tví se dostává do krize. Ve většině rozvinutýc­h států je významné procento spoluúčast­i obyvatel a nějaký příjem od komerčních zdravotníc­h pojišťoven z připojiště­ní. To je stabilnějš­í a tolik nepodléhá krizovým prvkům. Pacienti navíc začnou vnímat, že zdravotnic­tví není zadarmo a začnou si hlídat náklady.

Zmínil jste zvýšení spoluúčast­i. Za co a o kolik?

Pokud se politici rozhodnou, že se z veřejného pojištění bude zajišťovat nejnákladn­ější moderní léčba pro všechny pacienty, pak asi nebudou peníze na poměrně banální vyšetření u lékaře v řádech stokorun. Například ve Švýcarsku je volitelná spoluúčast – když si je pacient například první dva tisíce franků nákladů na zdravotní péči v daném roce ochoten zaplatit ze svého, tak pak má příznivějš­í pojistné nebo lepší přístup k nějaké péči. Druhá možnost je vrátit se k myšlence nadstandar­du a standardu. Ten může být pro pacienta méně komfortní, je ale méně finančně náročný. Z veřejného pojištění by se hradil standard a nadstandar­d by byl uhrazen pacientem. Panuje široká politická shoda na zavedení komerčního zdravotníh­o připojiště­ní – jenže nejprve musí být co pojišťovat. Musí existovat zdravotní péče, kterou klient hradí ze svého.

 ?? Foto: MAFRA ?? Konkurence pro VZP Ladislav Friedrich vede Svaz zdravotníc­h pojišťoven. Ten zastřešuje šestici zaměstnane­ckých pojišťoven.
Foto: MAFRA Konkurence pro VZP Ladislav Friedrich vede Svaz zdravotníc­h pojišťoven. Ten zastřešuje šestici zaměstnane­ckých pojišťoven.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia