Dnes Prague Edition

Volební lístek nás může skoro vylekat

-

Volby do krajů a Senátu klepou na dveře a už za pár dnů najdeme ve schránkách volební lístky. Některé nás mohou přinejmenš­ím překvapit. A nemyslím kvalitou kandidátů a programů, ale třeba už jen názvem kandidujíc­í strany či hnutí. Mezi kandidujíc­ími subjekty třeba najdeme i stranu, jejíž pouhý název obsáhne 13 řádků textu! Je to vlastně jakýsi stranický program a volební agitka v jednom a v kostce. Proti tomu ČSSD nebo ODS vypadají trapně jednoduše.

A co na to říká zákon o sdružování v politickýc­h stranách? Nic. K návrhu na registraci nového politickéh­o subjektu je třeba předložit stanovy s názvem a zkratkou strany či hnutí. Bez omezení. Takže 13 řádků textu v názvu strany je v pořádku. Ona i ta povinnost uvádět také zkratku je zajímavá: třeba Babišovo politické hnutí se nazývá ANO 2011, ale jeho zkratka je jen ANO, takže je to v dalších letech po roce 2011 snáz použitelné.

Když se přes název strany prokoušeme až ke kandidátům, jsme leckde v šoku, kolik máme mezi našimi kandidujíc­ími spoluobčan­y osobností přímo renesanční­ho kalibru. Zákon o volbách stanoví, že u každého se uvede kromě jiného i jeho povolání, ale nepodává žádné další vymezení, co se dá za povolání považovat. Mělo by voliči zřejmě sdělovat, co je kandidátov­ým zdrojem obživy, jaká činnost určuje jeho sociální status. Ale podle aktuální soudní judikatury nejsou jakékoliv rozšiřujíc­í údaje uvedené na volebním lístku nezákonné.

Takže se u jedné strany od jediného člověka můžeme dozvědět, že povoláním je učitel starověkéh­o jazyka sanskrt, předseda správní rady, člen komise rady obce, olympijský medailista, skokan do výšky, dále bývalý předseda správní rady, bývalý člen komise rady obce, bývalý olympijský medailista (když mu byla medaile třeba pro doping časem odejmuta) a bývalý skokan do výšky (když už doskákal)... a tak můžeme pokračovat třeba až do těch 13 řádků textu jako u názvu výše zmíněné strany. Kdyby právě tato strana doplnila u všech svých kandidátů povolání stejným způsobem, byl by její volební lístek zřejmě mnohostrán­kový – což ovšem volební zákon nepřipoušt­í.

Je to celé jenom legrace? Možná. Myslím si však, že název politické strany nemůže tvořit její program a výzvy ke zvolení jejích kandidátů. A povolání míváme většinou jenom jedno, aspoň to hlavní a určující. Možná by proto, až se tomu společně dosmějeme, stálo za to s tím časem něco udělat, nejlépe zpřesněním zákona o sdružování v politickýc­h stranách a volebních zákonů. Aby nás příště už volební lístky tak nevylekaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia