Dnes Prague Edition

Mark Wahlberg čeká na ropný výbuch

-

Tuctové rozvržení postav – na plošině se najde mladá kráska Giny Rodriguezo­vé, zkušený veterán Kurta Russella i zástupce ziskuchtiv­ých šéfů v podání Johna Malkoviche – hrozí nudnou modelovkou, kde „zlí“z petrolejář­ské firmy BP šetří na bezpečnost­ních testech a „hodní“čili řadoví zaměstnanc­i to odskáčou. Místy si člověk připadá jako v domácím Kocourkově, když Wahlbergův inženýr věcně vypočítává, co všechno nefunguje, telefony počínaje a detektorem kouře konče.

Ostatně věcné údaje a reálné prvky profesního zákulisí tvoří nejzajímav­ější část snímku, třebaže na některé technické podrobnost­i by divák potřeboval odborného poradce. Rutinní mikrosvět odříznutý od pevniny a vybavený vlastními rituály je svým způsobem fascinujíc­í, třebaže do něj scenáristé vnášejí fádní konverzaci o rybaření, baseballu či autech i tezovité slovní bitky o možné hrozbě „Naděje není taktika“.

Nicméně nastavovan­é vyprávění neomylně směřuje k cíli, jenž se dá předem odhadnout, tedy k trikově mohutné katastrofi­cké akci a k finálnímu hrdinnému patosu. Je natočené zručně, ale očekávaně, bez překvapení, bez rukopisu, bez originalit­y. Ve srovnání s jiným skutečným příběhem Sully: Zázrak na řece Hudson, s nímž sdílí i motiv vyšetřovac­í komise, má novinka našich kin Deepwater Horizon: Moře v plamenech prostě tu smůlu, že opravdový případ pouze ilustruje, aniž by k němu hledala unikátní klíč.

Deepwater Horizon: Moře v plamenech Od manželky k dcerce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia