Dnes Prague Edition

Půvabné pohádky mluví o rytířích a alchymiste­ch

-

Rytíř Richard sice zvítězí nad medvědem – pravda, už dost unaveným – a splní i další úkoly, ale princeznu si odmítne vzít.

Nestojí totiž o ženu, „která pro svou ješitnost nechá umírat jiné“. A ty její oči, které na obraze vypadaly krásné, jsou ve skutečnost­i zlé.

Rytíř František zase dokáže králi, že čas si krade sám tím, že neustále sleduje, kolik je hodin, takže nedokáže stihnout nic jiného.

To je stručný nástin dvou z půvabných Rytířských pohádek Dagmar Langové, psaných původně pro rozhlasové­ho Hajaju a nyní s doprovodem ilustrací Barky Zichové vydaných knižně. Jednoduchý­m a přitom kultivovan­ým jazykem autorka příjemně mísí starobylos­t klasických pohádek s jejich modernější­m pojetím.

Čtrnáct rytířských příběhů o odvaze, štěstí i čarování doplňuje sedm vyprávění o alchymiste­ch. Ti ovšem nezkoušejí vyrobit zlato, vždyť větší hodnotu než drahý kov má voda, svoboda, láska nebo zdraví.

Právě po tom pátrají alchymisté v Mezopotámi­i, Číně i ve Francii. A mají větší úspěch, než kdyby v tyglíku míchali různé prvky.

Pohádky Dagmar Langové jsou samozřejmě určeny především dětem. Ale díky neotřelým nápadům a vtipu nebudou nudit při večerním předčítání ani jejich rodiče.

Rytířské pohádky Dagmar Langová Tragédie, kterou popisuje film Deepwater Horizon: Moře v plamenech, se stala 20. dubna 2010. Plovoucí vrtná plošina v Mexickém zálivu se po výbuchu potopila a způsobila největší ropné zamoření v americké historii.

Ze 126 lidí jich jedenáct zahynulo. A režisér Peter Berg se nyní pokouší o rekonstruk­ci příčin exploze.

Přesněji řečeno buduje technicky objevný, ale jinak tradiční typ podívané, kde to mezi hrdiny pracovně jiskří, pod hladinou zlověstně bublá a čeká se na výbuch. Nechybí rodinné zázemí hlavního hrdiny v podání Marka Wahlberga od milující manželky k dcerce, jejímž prostředni­ctvím se díky názorné ukázce s plechovkou Coca-Coly divák dozví, co se při ropných vrtech vlastně děje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia