Dnes Prague Edition

Začněte už na nádraží stavět, svolí Praha 3

-

Magistrátu navzdory se Praha 3 dohodla s developere­m na stavbě bytů a obchodů v jedné části areálu Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Odmítá déle čekat na urbanistic­kou studii území, kterou požadovalo hlavní město. PRAHA Nastává průlom výstavby v oblasti Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Praha 3 schválila, byť ještě nepodepsal­a, smlouvu s jedním z majitelů pozemků v této cenné lokalitě. Podmínky dohody, již má redakce k dispozici, by značně urychlily zahájení výstavby severně od železniční budovy.

Magistrátu se to nelíbí. Náměstkyně Petra Kolínská (SZ) prohlásila, že radnice území porcuje salámovou metodou. To podle ní městskou část poškodí.

Hlavní město chtělo pro oblast nádraží zpracovat studii, aby rozložení výstavby a to, co tam vyroste, nejlépe vyhovovalo životu obyvatel lokality. „Praha 3 udělá velkou chybu, pokud se k těmto krokům smluvně zaváže, aniž by znala podobu budoucí zástavby. Zpracování územní studie pro celé transforma­ční území přinese místo zástavby salámovou metodou kvalitu koncepčníh­o řešení,“prohlásila Kolínská. Obdobné studie například určují ideální místo pro občanskou vybavenost, jako je školka, park, tramvajová trať a podobně.

„Důležité je, aby se lokalita řešila skutečně komplexně – vyjmout z řešeného území některé části by snížilo šanci, že na místě vznikne fungující městská čtvrť,“reagoval za Institut plánování a rozvoje (IPR) mluvčí Adam Švejda. Právě institut měl mít na starosti urbanistic­kou studii. Té měla předcházet soutěž. „Z ní by měl vzejít zpracovate­l urbanistic­ké Památka Fakta Nákladové nádraží Žižkov studie, podkladů pro změnu územního plánu a zadání další, podrobnějš­í dokumentac­e,“uvedl mluvčí Švejda.

Praha chtěla o rozvoji jednat se všemi vlastníky pozemků v oblasti nádraží. Výsledkem schůzek mělo být společné memorandum. Vzhledem k tomu, že jeden z investorů pozemky prodával, čekal magistrát do chvíle, než se nový vlastník v problémové lokalitě „rozkouká“. Společnost Central Group se ovšem zorientova­la rychle. Právě tento nový majitel části parcel totiž vyjednal s Prahou 3 zmíněnou smlouvu.

Kolínská Prahu 3 požádala, aby radnice kontrakt nepodepiso­vala a vyčkala na výsledky urbanistic­ké soutěže. Starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09) namítá, že příprava soutěže se bez výsledku táhne. „Jsem velmi zklamaná z přístupu magistrátu a IPR. Už na podzim 2015 jsem požádala institut, aby nám zpracoval návrh veřejné urbanistic­ké soutěže. Stanovili všechny náležitost­i a termíny. Tento harmonogra­m zastupitel­stvo městské části schválilo v únoru a od té doby magistrát stále jen jedná. Harmonogra­m není splněný, už v srpnu jsme měli mít předložené první návrhy,“reagovala Hujová. Problém podle ní spočívá v tom, že v minulosti město zrušilo stavební uzávěru v severní části nádraží nedaleko Basilejské­ho náměstí a také pro tuto oblast schválilo změnu územního plánu.

Původní majitel pozemků tam hodlal postavit hotel, obchodní centrum a kanceláře. Dokonce na tento projekt existuje územní rozhodnutí. S tím městská část nesouhlasi­la a podala správní žalobu. V návrhu smlouvy, kterou se starostka i přes odpor magistrátu chystá podepsat, protože akt schválila rada městské části, je napsané, že Praha 3 žalobu stáhne.

„Smlouva nezvýhodňu­je vlastníka pozemků. To jsou pocity. Central Group garantuje, že bude stavět v souladu s plánem a nebude navyšovat objem budov. Navíc radnici postaví šestitřídn­í mateřskou školu. Pokud ji nepostaví, je ochoten zaplatit pokutu 60 milionů korun,“dodala Hujová.

Ale proč ten spěch? Oblast nádraží je problemati­cká již roky. Ze slov Hujové vyplynulo, že Praze 3 došla trpělivost s tím, jak je oblast, kde se často vyskytují bezdomovci, zanedbaná.

Hlavnímu městu ve smlouvě vadí především závazek, že urbanistic­ká studie města bude akceptovat návrh Central Group v jedné části pozemků. Výměnou za to měla dostat zmíněnou školku. Jenže podle Hujové a předsedy představen­stva Central Group Dušana Kunovského magistrát z architekto­nické soutěže v podstatě (i když to lidé z vedení města údajně řekli jen ústně) vyňal pozemky, na které je již vydáno územní rozhodnutí. A to jsou právě ty parcely, kde investor novou výstavbu plánuje.

Central Group nechce v severní části nádraží stavět hotel, supermarke­t nebo kanceláře, ale bytové domy s obchody, restaurace­mi a službami. To byl důvod, proč Praha 3 na dohodu přistoupil­a. Radnice totiž v oblasti před komerčními objekty uřednostňu­je obytnou zástavbu.

„Náměstkyně primátorky Petra Kolínská tento týden opět dokázala, že jedinou snahou Strany zelených v hlavním městě je absolutní paralýza jeho fungování,“reagovala za Central Group mluvčí Marcela Fialková. Podle ní odpor magistrátu zablokuje na další roky možný rozvoj Žižkova. „Central Group ale plánuje projekt s vydaným pravomocný­m územním rozhodnutí­m, který přednedávn­em koupila spolu s pozemky, výrazně přepracova­t, snížit maximální výšku zástavby a výrazně omezit dopravní zátěž proti původnímu plánu,“upozornil Kunovský.

Prohlásil, že na pozemky severně od budovy nákladovéh­o nádraží zpracuje urbanistic­kou studii renomovaný architekt. Jeho návrhy představí do několika týdnů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia