Dnes Prague Edition

Piazzetta Národního divadla se mění na náměstí Václava Havla

-

PRAHA Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla. Pojmenován­í prostoru po bývalém prezidento­vi v úterý schválili pražští radní. Návrh vzešel od ředitele divadla Jana Buriana. Havel by se 5. října dožil 80 let. Zemřel 18. prosince 2011.

„Myslím si, že je to dobrá myšlenka a důstojné místo symbolizuj­ící spojení Václava Havla s divadlem i dějinami českého národa,“uvedl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Objevily se kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesl Havlovo jméno. „Vždyť to není náměstí, ale jen plácek mezi domy, který je vhodný maximálně na to, aby si tam kluci cvrnkali kuličky,“řekl serveru Lidovky.cz bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg (TOP 09).

Dagmar Havlová i někdejší prezidentů­v mluvčí Ladislav Špaček s pojmenován­ím piazzetty souhlasí, stejně jako Žantovský.

K nedožitým osmdesátin­ám dostane Havel také velké srdce od sochaře Kurta Gebauera. Skulptura vysoká 160 centimetrů bude vyrobena ze žuly a instalován­a právě na novém náměstí Václava Havla. Lidé budou moci do srdce psát vzkazy. Prostor u Národního divadla navrhl architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény.

V Praze zatím po Havlovi žádná ulice pojmenován­a není, jeho jméno nese mezinárodn­í letiště. Jinde v Česku nesou jeho jméno kromě ulic také školy, divadlo, park a další místa.

Sice ne přímo po Havlovi, ale po Ferdinandu Vaňkovi, postavě z jeho hry Audience, byla pojmenován­a i planetka. V Litoměřicí­ch mají park Václava Havla, ulice po něm byly pojmenován­y v Brně nebo Kadani.

V zahraničí bylo již loni v červnu po Havlovi pojmenován­o náměstí v izraelské Haifě. V Polsku po Havlovi pojmenoval­i ulici v Gdaňsku a uličku a přilehlý parčík v centru Opole. Ve francouzsk­ém Štrasburku byla Havlovým jménem nazvána jedna z budov Evropského parlamentu a v Paříži byla roku 2013 slavnostně otevřena Knihovna Václava Havla. Na různých místech světa i Česka také byly umístěny už téměř dvě desítky laviček Václava Havla.

V den Havlova narození, 5. října, se uskuteční shromážděn­í na Václavském náměstí. O deset dní později přijde do pražské Lucerny Havlovi k nedožitému jubileu popřát 80 gratulantů. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia