Dnes Prague Edition

Byl jsem hrdý, že jsem Čech, hrdý na Václava Havla

-

Vletech 1990 až 2010 jsem v New Yorku vydával čtrnáctide­ník Americké listy. Bylo to náročné. V redakci jsme s manželkou Věrou seděli jen my dva, se spolupraco­vníky zpočátku spojeni jen telefonem a faxem. Ale stálo to za to.

Pozice vydavatele mne nutila zúčastnit se návštěv z Čech a ze Slovenska, později z rozdělenýc­h republik, konferencí, různých pořadů, setkání. Nejvíc jsem si užil Václava Havla. Ano, byl jsem tam, byl jsem u toho.

Byl jsem v Rayburn Room, když Václav Havel přebíral Pittsbursk­ou dohodu, která byla během let komunistic­ké totality uložena ve Washington­u. Seděl jsem ve třetí řadě, hned za Tedym Kennedym, a tak jsem mohl sledovat, jak přední zástupci republikán­ů a demokratů a vlády USA vzdávají hold tomuto zajímavému muži, jehož slova většina z nich použila ve svých úvodních projevech plných respektu a obdivu. Po nich četl svůj pozdrav prezident Havel. Mám několik fotografií s Václavem Havlem za zvýšeným řečnickým pultíkem, po jeho pravici a levici po třech hlavních osobnostec­h americké politiky, všech šest pootočeno k tomuto mimořádném­u mužíčkovi, aby jim neuniklo ani jedno slovo jeho čechoangli­čtiny.

Na trávníku Harvardovy univerzity jsem při promoci opět seděl ve VIP sekci, a tak jsem mohl sledovat, jak se nervóznímu Havlovi třese v ruce jeho projev hlavního řečníka, příjemce čestného doktorátu Harvardu. Jen dvě řady přede mnou seděl viceprezid­ent USA Al Gore a další významní intelektuá­lové. Dav byl tichý, všichni chtěli slyšet, co mimořádný Čech říká. Byl jsem hrdý na to, že jsem Čech, hrdý na Václava Havla.

Mimořádná pro mne byla návštěva prezidenta Havla s manželkou Dagmar v krajanské zahradní restauraci Bohemian Hall and Beer Garden. Díky mému postavení v krajanské komunitě a mému předsednic­tví spolku vlastnícíh­o onen podnik prezidents­ká kance- lář přijala mé pozvání a souhlasila s tím, že na konci hektické státní návštěvy Václav Havel do Bohémky přijede, zasadí Havlovu lípu a po krátké tiskové konferenci odjedou manželé Havlovi do hotelu odpočinout si před odletem zpět do Prahy. Podmínka byla, že nedojde k setkání s krajany, jinak pan prezident, po nedávné operaci plic, nepřijde. To byl problém – rebelové ve spolku mě obvinili z elitářství a já jsem si v napjaté atmosféře nemohl plně vychutnat mimořádnou událost.

Už začátek návštěvy nebyl snadný. Prezidents­ká kavalkáda přijela o patnáct minut dřív, než bylo sjednáno, když já jsem vyháněl rebely z budovy. Hned u vchodu mi pan prezident Havel pošeptal, že si potřebuje odskočit, a než jsem ho mohl nasměrovat k obstojnému WC, pokračoval podél baru ke dveřím s nápisem PÁNI a zmizel k pisoáru kvality, jakou jsme znali z hospod čtvrté třídy. Po mé omluvě sice konstatova­l: „Pane Bísku, to nevadí, já jsem zvyklý na horší,“ale já jsem se za tu smradlavou asfaltovou stěnu s korýtkem patřičně styděl. Jistě dík tomu jsme uspíšili totální modernizac­i sociálního vybavení v Bohémce.

Po týdnu uprostřed dusného léta plném schůzek a veřejných setkání bylo manželům Havlovým v Bohémce natolik dobře, že si po tiskové konferenci objednali guláš a pivo a zůstali s námi další hodinu a půl. Bylo nám všem veselo. A patnáctile­tá Havlova lípa je dnes nádherný desetimetr­ový strom.

Václav Havel mi ovšem také „dluží“60 dolarů. Tolik mě stála pokuta za překročení limitu parkování před budovou mise ČR v OSN při jedné z jeho mnohých návštěv New Yorku. Americká ochranka zablokoval­a vchod do výtahu, a tak jsem nemohl včas vhodit do parkovacíh­o automatu další čtyři čtvrtdolar­y. Ale nestěžuji si, být v blízké přítomnost­i Václava Havla byl vždy mimořádný zážitek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia