Dnes Prague Edition

Seš to ty? slyšel vrah

Vrazi museli dům dobře znát, otevřeli si bez použití násilí, psi je nechali na pokoji. Vše podle soudu ukazuje na bývalého bodyguarda zavražděné­ho a jeho komplice.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

OPavlu Šrytrovi kolují v podsvětí i u policie legendy. Policisté mu třeba připisují výrok: „Já jsem nikdy nezabil žádnýho slušnýho člověka.“

Když má Šrytr vysvětlit, proč zemřeli jeho bývalí zaměstnava­telé František Mrázek a Antonín Běla, obvykle říká: „Prostě jsem je přestal hlídat, tak byli zranitelně­jší.“

A když chce ostrý hoch Šrytr naznačit, že s někým zúčtuje, často používá frázi: „Dneska je dneska a zejtra je zejtra.“

Ve zkratce – bývalý policista útvaru URNA Pavel Šrytr je už od půli března obviněn z dvacet let staré vraždy bosse podsvětí Antonína Běly, pro kterého předtím pracoval jako bodyguard. Vinu odmítá a tvrdí, že byl tou dobou na Slovensku. Jenže si v podstatě dosvědčuje alibi navzájem s dalším obviněným Janem Kacem. Vražda měla vypadat jako loupež. Čtveřice nebo pětice maskovanýc­h pachatelů vtrhla 14. dubna 1996 ve tři hodiny v noci do vily v Úvalech, spoutala tam dvě ženy a dítě a čekala na Bělu. Když dorazil, rozstřílel­i ho samopalem.

Až z usnesení, kterým Obvodní soud pro Prahu-východ poslal Šrytra a jeho komplice Kaca do vazby, je ale jasné, že proč si policisté troufli zatknout někoho skoro po dvaceti letech, byť byl Šrytr z tohoto zločinu celou dobu podezřelý. Lupiči měli klíče, psi je nechali

Policii bylo vždycky nápadné, že pachatelé se u Bělových v Úvalech chovali jako doma. Měli třeba vlastní klíče. „Pro účast Šrytra na vraždě svědčí několik argumentů: jednak skutečnost, že znal prostředí domu, do kterého bylo před vraždou vniknuto nenásilně, cvičil psy, kteří útočníky nechali být, věděl, kam si Běla ukládá hotovost, a z toho místa byla odcizena bez zjevného hledání,“zapsal do usnesení letos 17. března soudce Jiří Wažik.

To však není zdaleka všechno. Podle dokumentu byl Běla „zastřelen zvláštním typem zbraně, kterou disponoval obviněný“. Byl to malý chorvatský samopal značky Agram. Ženy spoutané na místě ho také poznaly podle „typických projevů a gest“. Ze soudního dokumen- tu také vyplývá, že jedna z žen na místě činu vraha poznala a přímo ho oslovila: „Seš to ty?“

Z usnesení soudu také vyplývá, že policie disponuje výpovědí utajené svědkyně, které se zřejmě se svými zážitky svěřily ženy spoutané na místě činu.

Utajená svědkyně vyprávěla, že se na ni jeden z útočníků žen na místě činu ptal, kde je, a používal při tom zvláštní oslovení, které mohli znát jen lidé z okruhu Bělovy rodiny.

V usnesení se také píše o několika dalších utajených svědcích, kteří vypověděli, že se jim některý z obviněných (Kaco nebo Šrytr) svěřil, že vraždu spáchal.

MF DNES má k dispozici i usnesení o vzetí do vazby Jana Kaca, Šrytrova komplice. Kaco byl zatčen 22. března, týden po Šrytrovi. Usnesení týkající se Kaca je mnohem stručnější, ale i z něj vyplývá, že dotyčný byl na místě činu a i on na Bělu střílel. Mám rodinu a neuprchnu

Šrytr na jednání o vazbě letos v březnu mimo jiné přiznal, že věděl, že se věc znovu vyšetřuje, a přesto neuprchl. Pozoruhodn­é je, že Šrytr se to dozvěděl mimo jiné i od jednoho policisty.

Pavel Šrytr se v jednací síni vyjádřil k vraždě poměrně obsáhle – snažil se soudce přesvědčit, aby ho neposílal do vazby.

Zopakoval, že byl v době vraždy na Slovensku. Popřel, že by se střelbou někdy chlubil. Domníval se, že motivací utajených svědků bude nějaká odveta, protože jsou to asi lidé, kteří s ním „někdy něco měli“.

„Jediný důvod, proč ho někdo obviňuje, je ten, že hromada lidí, se kterými se v té době stý- kal, se také pohybovala v tomto prostředí, měli sami máslo na hlavě a spáchali různé nepěkné věci. Je přesvědčen­ý, že to nebude nikdo, kdo neměl nikdy problém se zákonem,“zapsal soudce Šrytrovu výpověď.

Šrytr na sebe dál prozradil, že rok a půl žil v USA, kde pracoval, a byl i na Kubě. Před zatčením působil ve společnost­i Energy v Ústí nad Labem. To by mimochodem znamenalo, že Šrytr pořád dělal pro Tomáše Pitra, protože právě ten v rozhovoru pro Lidové noviny nedávno potvrdil, že je zaměstnanc­em parní elektrárny Energy. Šrytr už má také rodinu a tři syny. „Nejmladší kluk je na něj fixovaný a on na něj také,“stojí v soudním protokolu.

Šrytra obvinil policejní tým Tempus, který se specializu­je na nové otevírání dávno odložených případů. Jeho šéf Martin Baláž včera potvrdil, že policie by ráda vyšetřován­í ukončila v nejbližší době.

Na druhou stranu i právník Pavla Šrytra Miroslav Kříženecký působí velmi sebevědomě a věrohodnos­t svědků, ať už utajených, nebo neutajenýc­h, bude určitě zpochybňov­at. „Nové je v případu to, že jedna svědkyně vypovídala nyní úplně jinak než předtím,“uvedl Kříženecký v září pro MF DNES s tím, že ta nová výpověď je pro jeho klienta příznivějš­í. Třetí vyšetřován­í jedné vraždy

Vražda Běly se letos vyšetřuje už na třetí pokus, ale teprve nyní se kauzu podařilo dotáhnout až k obvině- ní. Poprvé se jí policie zabývala hned po činu, ale brzy byl případ odložen. Podruhé ho otevřel Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu po vraždě Františka Mrázka v srpnu 2006.

Poté bylo devět let ticho a až 1. července 2015 policie získala nové poznatky. Od té doby běželo přes půl roku utajené prověřován­í.

Já jsem nikdy nezabil žádnýho slušnýho člověka.

 ??  ?? U soudu Pavel Šrytr, březen 2016 Foto: Michal Růžička, MAFRA
U soudu Pavel Šrytr, březen 2016 Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia