Dnes Prague Edition

Zloději se vydávali za český stát

Podvodníci nakupovali na účet ministerst­ev

-

PRAHA Veřejné zakázky na internetu by měly sloužit k tomu, aby vše bylo rychlejší a průhledněj­ší než v éře otevírání obálek.

I to má však svá rizika a pražská policie vyšetřuje případ, kdy se gang podvodníků vydával na elektronic­kých tržištích za česká ministerst­va a jejich příspěvkov­é organizace. Sám zadával veřejné zakázky třeba na nákup elektronik­y, „nakupoval“, ovšem za zboží už neplatil.

„Případ vyšetřují kriminalis­té jako podezření z trestného činu podvodu a padělání veřejné listiny. S ohledem na stále probíhajíc­í úkony trestního řízení nemohu poskytnout další informace,“uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Pachatel nejprve pomocí falešné občanky získal certifikát a elektronic­ký podpis. Pak začal na stránce, kde se zadávají zakázky, vystupovat třeba jako ministerst­vo zemědělstv­í a objednal si zásilku mobilních telefonů iPhone. Přihlásili se dodavatelé, jeden vyhrál a dodal zboží.

V jiném případě gang takhle nakoupil jedenáct televizí za 200 tisíc korun pod hlavičkou Vojenských lázeňských a rekreačníc­h zařízení od firmy COPPEX.

Pachatel musel ještě vyřešit problém, že zboží si logicky nemohl nechat dodat do opravdovéh­o sídla úřadu, ale na jinou adresu. Většinou stačila nějaká výmluva.

Podvodníci pak zásilku nejspíš dál rozprodáva­li a na tom vydělávali. Protože se zboží neplatilo při převzetí, ale fakturou, dodavatels­ká firma marně čekala na platbu. Urgovala státní úřad a ten zpočátku odpovídal ve stylu „my o ničem nevíme, to vás asi někdo napálil“. Policie podvodníky dopadla za trochu dobrodružn­ých okolností a skončili ve vazbě, kde čekají na soud. Pravděpodo­bně šlo o síť více lidí, kteří jednali částečně samostatně. Jednoho z nich odhalila softwarová firma Tender Systems, která provozuje elektronic­ké tržiště Tendermark­et. Vtip je totiž v tom, že u elektronic­kých tržišť je konkurence, provozují je pro státní úřady soukromé firmy. Firma Tender Systems si všimla, že na jejich tržišti se vyskytuje „státní organizace“, která by tam být neměla, protože obvykle obchoduje jinde.

Pomohla i další indicie. „Pachatel na sebe nechal neopatrně na internetu telefonní číslo,“doplnil šéf firmy Tender Systems Jan Hrádek.

Zástupce COPPEX, jedné z postiženýc­h firem, Jiří Sedlický, včera MF DNES sdělil, že když byl na výslechu na policii, kriminalis­té mu prozradili, že okradených je poměrně hodně a celková škoda se vyšplhala k pěti milionům korun.

„Policie mi řekla, že to byla velká síť pachatelů, která směřovala i do Ruska. Naše věci se nepodařilo zajistit, i když byli pachatelé zadrženi, protože to asi hned někam vyvezli,“řekl včera Sedlický.

I když policie nechce detaily říci, vyšetřuje kauzu jako podvod spáchaný organizova­nou skupinou se „škodou velkého rozsahu“, která je podle zákona nad pět milionů Kč.

A to dobrodružn­é zatčení? Policie sice měla telefonní kontakt, ale nemohla se dostat k živému člověku, který se za ním skrýval. Policisté proto využili „trik“, půjčili si dodávku kurýrní firmy a sami jakoby vezli pachateli objednané telefony. I díky tomu se podařilo celou skupinu odhalit.

Čtěte na str. 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia