Dnes Prague Edition

Prohlášení přineslo podporu Tibetu

-

Prohlášení nejvyšších ústavních činitelů vedlo české univerzity k tomu, že na svých budovách vyvěsily tibetské vlajky. Vyzval je k tomu rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Vlajka proto včera mimo jiné zavlála na Univerzitě Karlově, Jihočeské univerzitě nebo univerzitá­ch v Pardubicíc­h a Hradci Králové.

Kromě toho se včera dopoledne v prostorách Senátu s dalajlámou sešla asi padesátka senátorů a poslanců. Kromě lidovců na setkání přišli také zástupci TOP 09 nebo ODS. Sociální demokraté tam chyběli.

Na počátku tohoto politickéh­o sporu stálo setkání ministra kultury Daniela Hermana s nejvyšším duchovním vůdcem dalajlámou. Ministra nejdříve kritizoval­i představit­elé Pražského hradu, ke kterým se oficiálním prohlášení­m přidal také premiér Sobotka a další.

„Chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategick­ého partnerstv­í mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovano­sti a územní celistvost­i Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí,“ujistili čínskou stranu ve svém prohlášení.

Během včerejška upozornil Český rozhlas na jednu návštěvnic­i Pražského hradu. Dorazila tam totiž čínská velvyslank­yně v Česku. Důvodem návštěvy měla být návštěva tibetského duchovního vůdce dalajlámy a jeho setkání s českými politiky.

Na Pražském hradě se podle Radiožurná­lu sešla s ředitelem zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynkem Kmoníčkem, který ji ujistil, že Česko svoji politiku vůči Číně nijak nemění. Kmoníček to však v České televizi popřel – uvedl, že naposledy se s velvyslank­yní setkal zhruba před deseti dny. — Vojtěch Srnka

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Reakce na prohlášení Tibetské vlajky včera zavlály na řadě budov.
Foto: Petr Topič, MAFRA Reakce na prohlášení Tibetské vlajky včera zavlály na řadě budov.
 ??  ?? Dalajlámu přijal ministr kultury Daniel Herman.
Dalajlámu přijal ministr kultury Daniel Herman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia