Dnes Prague Edition

Těžkosti s dalajlámou

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES Ondřej Leinert reportér MF DNES

Příjezd dalajlámy ukázal, jak těžké je bruslit mezi přízní voličů a lákavými čínskými investicem­i.

Před týdnem předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ohlásil, že by se jeho strana měla zaměřit na liberálně založené voliče. Teď se však mnozí její představit­elé obávají, že kvůli prohlášení, pod které se Sobotka spolu s prezidente­m, předsedou Sněmovny a šéfem Senátu podepsal, právě o vysněné liberály strana přijde.

V prohlášení totiž Sobotka a další ujistili čínskou stranu, že setkávání některých českých politiků v čele s ministrem kultury Danielem Hermanem s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou nepředstav­uje změnu české zahraniční politiky.

Reálná výše čínských investic v Česku mezitím není nijak vysoká. A podle některých ohlasů ze strany sociálních demokratů nestojí za to, aby Sobotka jedním podpisem svou vlastní vizi budoucnost­i sociální demokracie takto sabotoval.

„Nechápu to. Jak můžeme takovouto politikou cílit na liberální voliče a dávat taková prohlášení,“diví se sociální demokrat blízký Sobotkovi. Prohlášení nepřivítal ani sociálněde­mokratický ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Podle mě můžeme usilovat o dobré vzájemné vztahy, obchod i další spolupráci, respektova­t územní celistvost Číny a stejně tak se můžeme setkávat s kýmkoli, jak bývá v našich končinách zvykem,“uvedl. I ten se prý s dalajlámou pozdravil, když v Senátu, kam včera tibetský duchovní vůdce také zavítal, předkládal zákony za Úřad vlády. Hermana se zastal Babiš

Oficiální prohlášení na adresu ministra Hermana logicky vyvolalo politické reakce i ve zbytku vládní koalice. Zatímco předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka nechalo v klidu, označil ho za legitimní, pro mnohé trochu překvapivě se Hermana naopak zastal šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Ten na Twitteru v reakci na prohlášení nejvyšších ústavních činitelů vzkázal: „Vážím si Vás, pane ministře. Nebát se a nekrást, říkal Masaryk.“Někteří ho podezírali, že se tak snaží oslovit právě ty městské voliče, které Sobotka svým prohlášení­m zklamal. Za Babišovou podporou Hermana jsou však, alespoň podle šéfa ANO a jeho okolí, jednodušší důvody. „Mám s ním korektní vztahy. On se mě taky zastal při pseudokauz­e v Letech,“vysvětlova­l Babiš.

Návštěva dalajlámy pro něho není podstatné téma. Když se však v úterý večer strhl na sociálních sítích poprask kolem toho, jak dali ústavní činitelé najevo, že se jim Hermanova aktivita nelíbila, poslal marketingo­vý tým hnutí ANO předsedovi některé facebookov­é ohlasy. A ráno Babiš Hermana podpořil. „On žije v nějakém světě, já jsem přišel z nějakého světa, vzájemně tyto světy poznáváme. Měl jsem nutkání ho podpořit,“říká o svém vztahu s Hermanem Babiš.

„Jsme díkybohu svobodná a demokratic­ká země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnos­t,“reagoval na dnešní situaci premiér Sobotka a dodal, že svým podpisem toto právo využil. Čínských investic tu moc není

Přes velkolepé sliby se čínské investice v Česku zatím nijak výrazně neprojevil­y. „Naše ekonomické vztahy

(s Čínou) jsou jasné. Bilance, že dovážíme desetkrát víc, než vyvážíme, je stále stejná,“komentoval to ministr financí Babiš.

Ačkoli samotné Česko z obchodu s Čínou zatím nijak zásadně neprofituj­e, není zcela bez zajímavost­i, že se to podařilo některým lidem blízkým premiérovi Bohuslavu Sobotkovi i prezidento­vi Miloši Zemanovi.

V této souvislost­i bývá zmiňován kromě hlavního čínského lobbisty v Česku Jaroslava Tvrdíka vlivný advokát Radek Pokorný. Jeho advokátní kancelář totiž při realizaci čínských investic u nás Tvrdíkovi a firmě CEFC právně vypomáhá.

„Já jsem s tím neměl nic společného. Žádného dalajlámu jsem vůbec neřešil. O tom prohlášení jsem se dozvěděl tak jako všichni ostatní ze stránek Pražského hradu,“popřel však Radek Pokorný spekulace, že by ke vzniku prohlášení mohl jakýmkoli způsobem přispět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia