Dnes Prague Edition

Zločinci, kteří uměli vypsat státní zakázku

Firma sama poslala televize gangu podvodníků. Myslela, že jedná s úřady

-

Jiří Sedlický z pražské firmy COPPEX neviděl na dodávce 11 televizí pro Vojenská lázeňská zařízení nic podezřeléh­o. Odehrávala se na oficiálním internetov­ém tržišti, odběratel byl státní úřad, COPPEX už podobných obchodů uzavřel poměrně dost. Nakonec na televizích tratil 200 tisíc korun. Dodal je totiž přímo „pod nos“gangu zločinců.

Že se firma stala obětí podvodníků, zjistila, až když marně u vojáků urgovala zaplacení odebraného zboží.

Ti samozřejmě reagovali, že o ničem nevědí. Ukázalo se, že na internetov­ou stránku, kde se zadávají veřejné zakázky, se „probourali“neznámí zločinci a podvedli spoustu různých dodavatelů. Naštěstí se je podařilo dopadnout.

Internetov­í podvodníci se vydávali za podřízené organizace, které spadají pod ministerst­va obrany, dopravy, zemědělstv­í a zdravotnic­tví. Napadená elektronic­ká tržiště Tendermark­et a Gemin provozují pro změnu soukromé firmy na základě licence pro ministerst­vo pro místní rozvoj.

Tržiště se dají přirovnat k věstníku veřejných zakázek na internetu, který ale není jen nástěnkou. Proběhne tam i výběrové řízení a virtuálně se tam uzavře celý obchod.

MF DNES oslovila ministerst­va, jestli o případu vědí. Jako první vše potvrdilo ministerst­vo zemědělstv­í. Právě když se pachatelé vydávali za příspěvkov­ou organizaci „Zařízení služeb ministerst­va“a chtěli koupit iPhony, vše „prasklo“.

„K pokusu o zneužití došlo, což ministerst­vo ve spolupráci s dodavatels­kou firmou včas odhalilo, takže žádnou finanční škodu ministerst­vo Podvodníci se vydávali za: neutrpělo. Případ teď vyšetřuje policie,“odpověděla mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková. Člověk, který se na internetu vydával za zástupce ministerst­va zemědělstv­í, vystupoval pod jménem Stojan. Správci elektronic­kého tržiště, firmě Tender Systems, přišel podezřelý, protože resort zemědělstv­í obvykle obchoduje jinde (na jiném elektronic­kém tržišti). Vše si tak firma ověřila na opravdovém ministerst­vu a spojila se s policií. Pak všichni čekali, až se pan Stojan ohlásí znovu a bude chtít něco koupit. Při předání zboží byl zatčen. Policii pomohly i další stopy, které zachytila při jiných „nákupech“. „Jednu dodávku si vyzvedával­o auto pachatelů někde v překladišt­i a policisté mají z kamer jeho značku,“popsal Jiří Sedlický, který také vypovídal na policii. Původně měl podle svých slov příslib, že by stát podvedené odškodnil, ale pak z toho sešlo, když se zjistilo, že jde o zločin s velkou škodou. Nejméně pět milionů korun. Zopakovat stejný podvodný postup už ale nejde. „Když se nám teď nějaká státní organizace přihlásí jako zadavatel, tak ověřujeme její identitu. Voláme na oficiální linku úřadu,“odpověděl David Horký, ředitel firmy Gemin, která jedno z tržišť spravuje. Poslanci budou muset znovu hlasovat o zákonu, jemuž se říká „lex Babiš“a který má zakázat členům vlády vlastnit média. Jejich firmy se také nebudou moci ucházet o dotace, veřejné zakázky i investiční pobídky. Senátoři včera novelu zákona o střetu zájmů vrátili do Sněmovny s tím, že navrhli posunutí účinnosti zákona z ledna na září příštího roku. Přezdívku „lex Babiš“vyfasoval zákon proto, že se má bezprostře­dně týkat šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, který je prostředni­ctvím své firmy Agrofert vlastníkem mediálního domu MAFRA. (kop) Vojenský historický ústav koupil v dražbě americký obojživeln­ý pásový transporté­r, které Spojenci používali při vyloďování za druhé světové války. „Vodní buvol“, jak se vozidlu LVT 4 přezdívá, VHÚ koupil v dražbě od rušeného francouzsk­ého Tankového muzea v Normandii. Během bojových operací druhé světové války se vozidlo podílelo třeba na přechodu přes Rýn, Labe či Odru. VHÚ za vozidlo zaplatilo 30 000 eur (asi 810 000 korun). (ČTK) Hradní angažmá Hynka Kmoníčka se velmi pravděpodo­bně chýlí ke konci. Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že se jeden z jeho nejbližšíc­h spolupraco­vníků stane velvyslanc­em v USA, čeká se však na souhlas Washington­u. Zkušený diplomat bude dnes od 11.00 hostem pořadu Rozstřel na iDNES.cz. Rozhovor povede redaktor MF DNES Luboš Palata. Vystudovan­ý arabista a někdejší koncertní hráč na klasickou kytaru Kmoníček v současnost­i zastává funkci šéfa hradního zahraniční­ho odboru. Součástí jeho práce je tak občas žehlit některé výroky svého šéfa. (iDNES.cz)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia