Dnes Prague Edition

Na Pilsnerii útočí hackeři, brání se jim týmy v Brně

-

BRNO Demokratic­ký stát se ocitá pod tíhou uprchlické krize, valí se do něj stovky tisíc lidí z autoritati­vní země plné nebezpečný­ch radikálů. Její vláda zaplatí hackerskou skupinu Fire Digital Army, aby prostředni­ctvím kybernetic­kých útoků na jejího svobodného soupeře zaútočila. Mohl by to klidně být obraz ze současného světa. To by ovšem ty dva státy musely mít jiná jména – tady se ti „hodní“jmenují Pilsneria a ti „zlí“Sauronia.

Vymysleli to tak autoři scénáře kybernetic­kého cvičení Cyber Czech 2016, které se v úterý a ve středu konalo ve speciálním centru Masarykovy univerzity v Brně. Čtyřiadvac­et odborníků ze státní sféry, soukromých firem i některých bezpečnost­ních složek zkusilo dlouhodobě odolávat intenzivní­m útokům fiktivních hackerů.

Je to druhé takové velké cvičení v Česku. „Upravili jsme prostředí tak, aby působilo ještě realističt­ěji,“vysvětluje Radim Ošťádal z Národního centra kybernetic­ké bezpečnost­i uprostřed místnosti plné výkonných počítačů se speciálním softwarem. Pracují na nich lidé v modrých trikách, rozdělení do týmů. Role hackerů v červených tričkách se ujali pracovníci Národního bezpečnost­ního úřadu a univerzity. Do toho se ještě v místnosti „motají“lidé v bílém. Jde o fiktivní novináře a veřejnost a mají jediný cíl – působit zmatky.

Hackerům se podařilo nabourat systém železniční sítě, a získat tak důležité informace o odjezdech i trasách vlaků vezoucích radioaktiv­ní odpad z elektrárny do jeho úložiště. Snaží se ho elektronic­ky ovládnout a způsobit havárii, která by mohla přerůst ve velkou katastrofu. Všichni při cvičení pracují s reálnými systémy a aplikacemi. „Cílem je ověřit technické schopnosti účastníků, ale i vytvořit prostor, kde si vyzkouší práci pod tlakem,“vysvětluje Ošťádal. Jak obránci obstáli, se ukáže až na závěrečném semináři, který je však jen pro účastníky a pořadatele. (msk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia