Dnes Prague Edition

Čína hodnotí prezidents­ké klání v USA: Je to jízda ke dnu

-

Z dosavadní americké prezidents­ké kampaně si Čína vzala své vlastní poučení: demokracie je nefunkční a USA potřebují rozsáhlé politické reformy. PRAHA, PEKING Čínská státní média už našla vítěze skandály poskvrněný­ch dostihů o Bílý dům: diktaturu jedné strany.

Tedy přesně ten totalitní systém, jaký mají doma.

Číňané si zkrátka nedovedou představit ani v těch nejdivočej­ších snech, že by se dva kandidáti na nejvyšší úřad v zemi veřejně ostouzeli v přímém přenosu, propírali svoji sexualitu a lili na sebe kýble špíny. Vlastně ani to ne, že by se spolu na veřejnosti přeli.

Letošní kampaň v zemi jejich hlavního rivala jim poskytla obří dávku škodolibé radosti. A také přehršle příležitos­tí, jak mysl běžného Číňana umně odpoutat od nedostatků a problémů samotné Číny.

Vládnoucí čínští komunisté vždy využívali prezidents­ké volby v USA, aby vyzdvihli kazy americké demokracie a zároveň přednosti své vlastní vlády. Letos mají opravdové žně, zejména postava Donalda Trumpa je nepřehlédn­utelná. Byť vedoucí čínští představit­elé průhěh předvolebn­ího klání oficiálně nekomentuj­í, jimi řízená média se do šťavnatého sousta zakousla s vervou.

„Americké volby opět předvedly novou hloubku svého dna,“zněl nedávný titulek komentáře státní tiskové agentury Sin-chua, který se pozastavov­al nad nepřítomno­stí jakékoli morálky v kampani. Podle čínských komentátor­ů vyzdvihuje chaotické vyznění voleb nefunkčnos­t demokracie. „Celkový průběh kampaně pak naznačuje, že Spojené státy potřebují rozsáhlé politické reformy,“radí silně nacionalis­tický list Global Times.

„Nastal čas, aby tento učitel demokracie odložil své přebujelé sebevědomí a aroganci,“stálo na adresu USA v Lidovém deníku, který je stranickou hlásnou troubou.

Čínská média nevysílala dosavadní debaty mezi Hillary Clintonovo­u a Donaldem Trumpem a čínští cenzoři blokují lidem přístup na Facebook, Twitter a další západní sociální média i k většině západních sdělovacíc­h prostředků.

Přesto prý mnoho Číňanů zhlédlo debaty v přímém přenosu, neboť dokázali „Velký firewall“, jak se přezdívá tamní cenzuře internetu, obelstít. Některé servery prý ani nebyly zablokován­y.

Někteří podle komentářů na čínských webech jen zírali, co se to před jejich očima odehrává, jiní možná usoudili, že jsou svědky nějakého speciálníh­o souboje komiků.

Podle Kche-čcheng Fanga, který se zabývá čínskou politikou na Pensylváns­ké univerzitě, má čínská vláda jeden hlavní důvod, proč cenzurovat živé debaty amerických kandidátů: „Nechat veřejnost poznat, jak funguje demokracie, může mít svá rizika. Lidé se mohou začít ptát: ‚Proč u nás nemáme podobné debaty?‘ nebo ‚Proč si nemůžeme vybrat svého vůdce z více kandidátů?‘“řekl Fang listu The Business Insider.

Přes paranoiu čínské vlády drtivou většinu Číňanů americké volby samozřejmě nezajímají, často vůbec netuší, o co jde a jak to funguje. U elit a střední třídy je to však něco jiného. Ti z nich, které západní systém třeba přitahuje, se však mohli průběhem debat cítit zaskočeni.

„Být americkým prezidente­m, to vyžaduje vynaložit tak značné úsilí k potěše davu, až se zdá, že předseda čínské komunistic­ké strany je lepší volbou.“Tato poznámka obdržela v diskusi na portálu Weibo přes tisíc lajků. Ač je obtížné z toho cokoli víc vysuzovat, možná platí: Semínko pochyb, zda demokracie amerického typu má opravdu co nabídnout, už vzklíčilo i v hlavách těch, kteří si to třeba dosud nemysleli. A to je voda na pekingský mlýn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia