Dnes Prague Edition

Film o Volyni líčí Ukrajince jako vrahy

-

Ukrajinci mají pocit, že dostali od Poláků novým filmem Volyň, který je líčí jako bestiální vrahy, další ránu pod pás. KYJEV Desetileté­ho chlapce popadnou uprostřed noci v poslední fázi války muži, svážou ho snopy obilí a ty zapálí. Chlapec řve bolestí, muži živou pochodeň obkrouží a čekají, dokud chlapec nezemře v příšerných mukách. Tak vypadá jedna z klíčových scén z nového polského filmu Volyň, který se stal hitem polských kin. Chlapce zabijí Ukrajinci, a to jenom proto, že je Polák. A v tomto duchu se nese celý film.

Poláci jsou filmem o událostech z konce druhé světové války vesměs nadšeni a v hodnocení diváků dostává ta nejvyšší ocenění.

Na Ukrajině je tomu naopak. Znechucení z toho, že jsou ukrajinští odbojáři líčeni ve filmu jako bestiální zrůdy, proti nimž jsou nacisté i sovětská armáda téměř beránci, jde tak daleko, že Polskému institutu v Kyjevě bylo doporučeno, aby film Volyň raději vůbec neuváděl – z obav před protesty.

Režisér filmu plného brutálních scén vraždění Poláků Wojciech Smarzowski však tvrdí, že nechtěl filmem vzbudit negativní emoce Ukrajinců, ale naopak „vystavět most mezi oběma národy“. „Potřebujem­e mít dobré vztahy s Ukrajinci a Ukrajinci je potřebují mít dobré s námi,“uvádí režisér.

Soudě podle reakcí Ukrajinců, ani trochu se mu to nepovedlo. „Není to sice zcela antiukraji­nský film, ale nejsou v něm ukázáni normální Ukrajinci, kterých bylo na Volyni devadesát procent, kteří pomáhali Polákům nebo se jen prostě snažili přežít,“říká ukrajinský velvyslane­c v Polsku Andrij Deščycja.

Ve filmu se také ani zmínkou nemluví o polských „odvetných akcích“, při nichž zahynuly tisíce Volyň. Ukrajinců a Poláky byly vypáleny mnohé ukrajinské vesnice. Faktem však je, že počet polských obětí masakrů na Volyni v letech 1943 a 1944 byl mnohem vyšší. Polský Sejm letos v létě přijal rezoluci, v níž označil etnické čistky na Volyni jako „genocidu“Poláků Ukrajinci.

Volyň, úrodný a dříve etnicky smíšený region, v němž žilo i mnoho tisíc Čechů, byla mezi dvěma světovými válkami součástí Polska. Po ní však připadla SSSR a po roce 1992 samostatné Ukrajině.

Velká část Ukrajinců je pobouřena jednostran­ným polským výkladem tragické válečné historie na Volyni, který má podporu polské vlády Práva a spravedlno­sti. „Bylo by lepší, kdyby Poláci natočili film o akci Visla z roku 1947, při níž vyhnali z domovů stovky tisíc Ukrajinců,“uvádí jeden z komentářů na ukrajinský­ch sociálních sítích. Současně se objevily zprávy, že i Ukrajinci se chystají o událostech na Volyni natočit svůj vlastní film. Bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) pravděpodo­bně na svůj listopadov­ý sjezd nepozve německou kancléřku a šéfku sesterské Křesťansko-demokratic­ké unie (CDU) Angelu Merkelovou. Napsal to mnichovský deník Süddeutsch­e Zeitung. Dosud bylo pozvání automatick­é. To, jestli Merkelovou pozvat, nebo ne, by strana bavorského ministersk­ého předsedy Horsta Seehofera nemusela vůbec řešit, pokud by mezi CSU a CDU neexistova­ly vážné rozpory v názoru na uprchlicko­u politiku. Asi nejvýrazně­ji se projevují v požadavku CSU na stanovení maximální roční hranice pro přijímání běženců ve výši 200 tisíc, kterou CDU odmítá. Sesterské formace CDU a CSU jsou organizačn­ě samostatné. Ve Spolkovém sněmu však tradičně tvoří jednu poslanecko­u frakci a prosazují společné cíle. (ČTK) Schůzka slovenskéh­o prezidenta Andreje Kisky s dalajlámou poškodí vztahy Slovenska s Čínou, řekl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. Čína už v pondělí pohrozila neupřesněn­ou odvetnou reakcí. „Slovensko to poškodí nejen proto, že Čína je největší ekonomikou světa, ale je to také světová supervelmo­c a člen Rady bezpečnost­i, který se momentálně na Slovensko zlobí. Poškodí to naše vztahy,“uvedl Lajčák. Ministr dodal, že Slovensku hrozí omezení kontaktů a spolupráce s Čínou nebo ukončení projektů. Podle Lajčáka si Čína už začátkem týdne opakovaně předvolala slovenskéh­o diplomata v Pekingu. Kiska se s dalajlámou setkal v neděli v bratislavs­ké restauraci. Prezidents­ká kancelář po kritice Pekingu vydala prohlášení, že Kiska se předem sešel s čínským velvyslanc­em na Slovensku. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia