Dnes Prague Edition

Soumrak papírových výplatnic

-

Pokračován­í ze str. 1 Podle Baláže přináší elektronic­ká výplatnice zaměstnanc­ům Škodovky řadu výhod.

„Zaměstnanc­i mají výplatní formuláře již třetí pracovní den, eliminují se rizika spojená s distribucí klasických výplatních formulářů. Navíc pokud se zaměstnanc­i rozhodnou využívat pouze elektronic­kou verzi, šetří náklady na tisk, obálkování a distribuci papírových výplatních formulářů,“vypočítává výhody Baláž.

V Česku neexistují žádná data o tom, kolik zaměstnanc­ů dostává výplatnici elektronic­ky a kolik ještě na papíře. „V zahraničí jsou elektronic­ké výplatní pásky zcela běžné. V Polsku, Maďarsku i na Slovensku se používají běžně, podle kolegů jsou v Maďarsku používány většinou zaměstnava­telů, na Slovensku zřejmě stále převažují papírové,“říká Martina Kneiflová, partnerka daňového oddělení společnost­i EY.

Elektronic­ké výplatnice dostávají zaměstnanc­i většinou přes zabezpečen­é stránky, někde je zasílají e-mailem.

„Oproti papírovým obálkám jsou elektronic­ké pásky mnohem lépe zabezpečen­é. Dnešní systémy zaručují, že výplatnice omylem nepřijde někomu jinému, nezapomene­te ji na stole ani vám nevypadne z tašky. Navíc se snadno archivují a není problém dostat se k páskám za minulé měsíce,“dodala Kneiflová.

Jenže i s elektronic­kými výplatnice­mi se může stát, že se údaje dostanou do ruky někoho jiného – ve velkých kanceláříc­h může nastat například situace, kdy si zaměstnanc­i v jednu chvíli pošlou výplatnici do společné tiskárny a pak si mohou vzít omylem údaje o svém kolegovi.

Firmám kromě nákladů na tisk a papír používáním elektronic­kých výplatnic odpadá mnohdy komplikova­ná administra­tiva spojená s distribucí obálek jednotlivý­m zaměstnanc­ům.

Výplatnice může být dokladem i při žádostech o vyplácení starobního důchodu. Mluvčí České správy sociálního zabezpečen­í Jana Buraňová proto doporučuje těm, co je dostávají, aby si je tiskli a uschovával­i. „Jde o doklad, kterým lze dodatečně prokázat výši příjmů, například v situaci, kdy se v rámci řízení o dávce důchodovéh­o pojištění zjistí, že zaměstnava­tel neodevzdal za své zaměstnanc­e evidenční list důchodovéh­o pojištění a povinnost již nemůže dodatečně splnit,“dodala Buraňová. Jde především o případy, kdy zaměstnava­tel zanikl, nekomuniku­je nebo nemá potřebné doklady.

Zaměstnanc­i si mohou kontrolu údajů provést i tak, že požádají správu sociálního zabezpečen­í o zaslání informativ­ního osobního listu důchodovéh­o pojištění, na kterém jsou uvedeny všechny doby pojištění, které má ČSSZ ve své evidenci od roku 1986.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia