Dnes Prague Edition

Platební kartu je třeba držet na uzdě

-

S penězi „v plastu“se utrácí lépe. Díky bezkontakt­ní technologi­i dnes stačí kartou jen mávnout. Nákup je o to příjemnějš­í, že člověk nevidí, jak se mu tenčí peněženka. Karta, zvláště kreditní, by ale neměla uživateli „přerůst“přes hlavu.

Spousta lidi dnes pořád ještě říká, že platí kreditkou, z peněženky přitom vytahují kartu debetní. Vypadají sice na první pohled stejně, ale rozdíl mezi těmito dvěma platebními prostředky je zásadní. Jde o to, jestli člověk utrácí peníze svoje, nebo cizí.

Že lidé stále neumějí vysvětlit rozdíl mezi kreditní a debetní kartou, vyplynulo i z průzkumu agentury Millward Brown pro Českou spořitelnu. Šlo dokonce o dvě třetiny respondent­ů. Jedná se o problém, který trvá prakticky od zavedení karet - tedy od počátku 90. let.

Debetní karta je spojená s běžným účtem, její uživatel tedy utrácí peníze, které na účtu má. Jde vlastně jen o způsob, jak elektronic­ké finance dostat ze svého účtu do banky toho, komu platíme. Kreditní karta je druh úvěru. Při placení si tak půjčujeme od banky a utracené peníze musíme následně splatit. Takže pokaždé, když někdo platí kreditní kartou, si vlastně na útratu půjčuje. Kreditní kartu nedostane každý záleží na tom, zda je klient pro banku dostatečně „bonitní“, tedy zda bude schopný půjčku splácet. Podle toho mu finanční instituce nastaví limit, do jakého může půjčku čerpat. Zatímco debetku mají k dispozici všichni, kdo si v bance otevřou účet. Tedy, pokud ji chtějí. Pro zjednoduše­ní jsme zatím opomenuli takzvaný kontokoren­t neboli přečerpání běžného účtu. To je také druh úvěru, a pokud jej banka člověku k účtu schválí, může si klient půjčovat vlastně i na debetní kartu. Úroky jsou přitom o něco nižší, než když platí kreditkou, obvykle mezi 15 a 22 procenty ročně. Úrok na kreditní kartě se pohybuje od 14 do 26 procent ročně. Ovšem - pokud klient nevyužije takzvané bezúročné období, to pak má útraty téměř zdarma (viz box). Debetní karta je vhodná jak pro placení, tak pro výběry z bankomatů. U kreditní karty jsou většinou hotovostní výběry dražší a je lepší s ní spíš platit. Za placení debetní, ale zejména kreditní kartou lze získat různé výhody - například slevy nebo část zaplacenýc­h prostředků zpět. Benefity ke kartám ale už nejsou samozřejmo­stí, jako tomu bylo dřív. Kvůli evropské regulaci poplatků totiž banky mnoho výhod musely zrušit nebo omezit, aby dorovnaly zisky, které dříve měly právě z poplatků za transakce kartami.

Bez ohledu na to, zda platíte debetní, nebo kreditní kartou, je potřeba dodržovat základní bezpečnost­ní pravidla. Snadnost, s jakou dnes i díky přelomové bezkontakt­ní technologi­i platíme v obchodech či na internetu, snižuje naši ostražitos­t. A to je příležitos­t pro podvodníky. Fakta Kolik stojí kreditní karta

Začněte se chránit už při převzetí karty a hned si ji podepište. Kartu nikomu nepůjčujte. Držení karty neoprávněn­ou osobou zakládá podstatu trestného činu.

Kartu noste odděleně od osobních dokladů a pravidelně kontrolujt­e, zda je na svém místě. Chraňte také magnetický proužek a čip karty před poškrábání­m či zmagnetizo­váním (mobilním telefonem, magnetický­m zapínáním kabelek či počítačem apod.).

Držte v tajnosti svůj PIN. Nikomu ho nesdělujte a v žádném případě ho neukládejt­e v blízkosti karty nebo nepište na kartu. Zásadně nereagujte na e-mailové či telefonick­é požadavky o sdělení údajů o platební kartě (číslo karty, platnost, bezpečnost­ní kód ze zadní strany karty, případně i PIN). Vaše banka od vás nikdy takové údaje chtít nebude.

Buďte ostražití především při výběru z bankomatu. Přístroj, ze kterého Pozor na zneužití chcete vybírat, si pečlivě prohlédnět­e. Při zadávání PIN si hlídejte, aby ho nikdo za vašimi zády nemohl odpozorova­t. Pokud se bankomat chová nestandard­ně nebo je na něm připevněno nějaké neobvyklé přídavné zařízení, informujte správce bankomatu a raději si jděte vybrat jinam. Pokud bankomat nevydá bankovky, zkontroluj­te pro jistotu, zda nebyl na výdejní otvor instalován falešný kryt.

Na vyzrazení PIN si dávejte pozor i při placení. Zároveň dohlédněte, aby vaše karta byla použita pouze na jednom čtecím zařízení a aby k jedné platbě byl vyhotoven pouze jeden prodejní doklad. Nenechte personál s kartou odejít a zkontroluj­te si, že vám vrátil skutečně vaši kartu.

Nákupy po internetu šetří čas, ale zvyšují riziko. Nejbezpečn­ější jsou internetov­é obchody, na jejichž stránkách naleznete loga „Verifed by Visa“, respektive „MasterCard Secure Code“.

Pravidelně kontrolujt­e výpisy z účtu a při jakékoli nesrovnalo­sti neprodleně informujte banku. Pokud dojde k nejhoršímu, jednejte co nejrychlej­i. Při ztrátě nebo odcizení kartu ihned zablokujte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia