Dnes Prague Edition

Silnice jsou zamořené značkami. Pryč s nimi

-

Náš svět už není náš. Jako mnoho dějinných změn, i tahle přišla nenápadně a plíživě. Aniž si toho kdokoli všiml, světa se zmocnily dopravní značky.

Autor Výstřelu pojal jednoho dne podezření, že je to jako v Matrixu – lidstvo existuje jen proto, aby produkoval­o další a další barevné cedule na tyči. A aby si tuhle konspiračn­í teorii ověřil, šel se projít ven. Potvrdilo se to beze zbytku. Na kilometrov­ém úseku Jeseniovy ulice na pražském Žižkově značek napočítal osmadevade­sát! Dodatkové tabulky nepočítaje.

Takže je tam jedna značka každých deset metrů a dvacet centimetrů. Při mírné rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu máte na každou značku méně než vteřinu.

To by se stihnout dalo. Ale sledovat kromě značek taky chodce a ostatní auta, to už těžko. A protože jsou řidiči soudní, koukají radši na provoz a značky přehlížejí.

O mnoho nepřijdou. U některých značek je jejich zbytečnost zjevná. Třeba u té, která je celá zarostlá v husté koruně stromu. Je z ní vidět jen sloupek, přesto se nezdá, že by kvůli její nečitelnos­ti vznikal nějaký dopravní chaos. Řidiči mohou s klidným srdcem přehlédnou­t i tabulku se šipkou a nápisem „kostel sv. Anny“. Úředně také patří mezi dopravní značky. Provozu se sice netýká, právě na ní je však nadbytečno­st mnoha značek vidět velmi názorně.

Opravdu si úřady myslí, že někdo bude cestou na mši jezdit nazdařbůh po Žižkově a hledat Svatou Annu? A když uvidí cedulku, zvolá hosana? Na mše chodí, pokud víme, převážně místní, a ti chodí pěšky. A trefí. Chodí tam totiž každou neděli.

Pokud cedulka není určena místním věřícím, musí tedy její smysl být v tom, že na kostel upozorní lidi, kteří jen náhodně projíždějí. Možná jim má pomoci uzřít Krista.

Značek tohoto druhu je na silnicích rovněž hodně a skoro u žádné nelze příliš najít smysl, proč tam jsou. Třeba hnědý poutač na památník v Letech na strakonick­é silnici. Náhodnému projíždějí­címu k ničemu není – těžko předpoklád­at, že náhle pocítí potřebu odbočit z hlavní a jít se poklonit obětem nacismu. A kdo do Let míří s úmyslem památník navštívit, dojede tam i bez poutače.

Na téže silnici jen o pár kilometrů dál visí veliké upozornění na památkovou zónu ve Volyni. Už vidíme kamioňáka, jak odstaví tahač a půjde se projít po té kráse.

Nezapomeňm­e rovněž na modré značky s názvy vodních toků, které jsou u každého mostku. „Mámo, děti,“měl by tam patrně zvolat řidič, „právě jsme přejeli Luční potok!“Informace k ničemu.

Tyto značky typu IS23 (kulturní nebo turistický cíl – návěst) a jim podobné bychom mohli zrušit okamžitě. Obešli bychom se však i bez velkého množství „normálních“dopravních značek. V některých případech bychom jeli dokonce bezpečněji.

Příliš důkladně značené silnice totiž vedou k tomu, že řidiči přestávají o jízdě přemýšlet. Všimněme si například, kolik lidí má v poslední době problém s tak základním pravidlem, jako je přednost zprava. A naopak – bez značek jezdí lidé opatrněji. Už v osmdesátýc­h letech to dokázal nizozemský dopravní inženýr Hans Monderman. Tehdy si ho najala radnice vesnice Oudehaske, aby jim tam zklidnil provoz. Řidiči tam do té doby jezdili jako šílenci.

Monderman překvapil. Všechny značky zrušil. Zrušil i chodníky s obrubníkem. Fungovalo to. Šoféři ztratili svůj nalinkovan­ý svět. A začali jezdit pomalu a s rozvahou.

I v českých městech už najdete místa, kde dopravní plánovači uvažují podobně. Správně – vraťme řidičům možnost myslet. Nechme jen značky, které jsou opravdu nutné.

Zřejmě jediný, kdo na tom bude tratit, budou válcovny plechu.

Bývaly doby, kdy byla Praha modrá a nikdo o tom nepochybov­al. Kondr, Koukal, Kasl, Němec, Bém, Svoboda – panování primátorů z ODS trvalo 22 let a říkalo se, že v metropoli by vyhrála volby i Klausova tenisová raketa. Bémových 54,43 % hlasů z roku 2006 už v Praze asi nikdy nikdo nepřekoná. Totéž platilo ve volbách do Senátu. V těch prvních, v roce 1996, kdy se volilo ve všech deseti pražských senátních obvodech současně, to bylo modré tsunami: ODS pobrala devět mandátů, z toho tři hned v prvním kole, vklínit mezi ně se dokázal jen Michael Žantovský coby nová hvězda ODA a české politiky. Ani to už nikdo nezopakuje.

Postupně nastaly pestřejší časy. V čele pražské radnice ódéesku vystřídala topka, potom ANO. Také v Senátu ODS postupně ztrácela některé své pražské bašty, přišel první metropolit­ní senátor za socialisty, lidovce, zelené. A jak to vypadá dnes, po víkendovém senátním finále? ODS si z deseti obvodů dál drží dva, jeden obvod má ČSSD, jeden ANO, jeden nově TOP 09 se Starosty a... – a zbylých pět ovládají lidovci. Cože? KDU-ČSL vládne Praze? Co je to za nesmysl? Jsou sice

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia