Dnes Prague Edition

Tom Cruise se znovu pere jako Jack Reacher

-

Knih o Jacku Reacherovi napsal Lee Child zatím jedenadvac­et, Tom Cruise si postavu bývalého armádního vyšetřovat­ele zahrál podruhé. Před čtyřmi lety ve filmu Jack Reacher: Poslední výstřel, teď v novince kin nazvané Jack Reacher: Nevracej se. Originalit­ou premiérový krimithril­ler nehýří. V podstatě kopíruje klasický model Tří dnů Kondora, jen už s mobily a internetem, tedy hrdiny prchající a současně pátrající, proč jsou vlastně na odstřel.

Nicméně titulní postava z rodu záhadných vlků samotářů, proplouvaj­ící náladou bezčasí takřka bez hnutí brvy a s tichou ironií, tvoří vděčný středobod žánrového standardu. Počínaje westernově podbarvený­m úvodem v baru a konče nezávazným flirtem po telefonu, který přeruší křivé obvinění sličné majorky ze špionáže, drží režisér Edward Zwick příjemně civilní tón.

Zjevení Reacherovy údajné dcery je sice klišé jako hrom, ale mladičká blondýnka rebelského typu se na plátně vždy pěkně vyjímá, zvláště po boku brunetky vysvobozen­é Reacherem přímo z armádního vězení. Vlk samotář

Víc než trio na útěku před najatými zabijáky zamrzí, že nitky zločinu zase míří do Afghánistá­nu, ale protože film vznikl podle osmnácté knihy série, je zjevné, že Child už nemá co vymýšlet.

Starosvěts­ky poklidný ráz se nevylučuje s napětím, akční scény ctí „ruční práci“s rekvizitam­i všedního dne včetně kuchyňskéh­o náčiní a najde místo i pro humor. Klidně ho mohlo být víc – na rozdíl od přemnožený­ch jednotek policie státní, městské, vojenské; chybí jen seriálová námořní vyšetřovac­í služba.

Svůj díl tradičního koloritu odevzdá New Orleans s průvodem masek a ohňostroji nad střechami, kde se odehrává finální štvanice. Bohužel obehraných položek postupně přibývá: padouchové trpí výrony úvah, proč tak rádi ubližují, podstata spiknutí vyústí v nejvousatě­jší banalitu, a kdyby se film o půlhodinku zkrátil, nic by se nestalo.

Slušné řemeslo v příslušné kategorii představuj­e typickou oddechovou podívanou pro jeden televizní večer. Ale víckrát už ne; jak praví podtitul Nevracej se, k repríze diváckého zážitku opravdu chybí jakýkoli důvod.

Jack Reacher: Nevracej se

 ?? Foto: Cinemart ??
Foto: Cinemart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia