Dnes Prague Edition

Dělejte hú, vyzve mašinka Tomáš

-

PRAHA Legendární seriál Lokomotiva Tomáš, který baví děti po celém světě už třicet let, dorazí do Česka v muzikálově podobě. Sedm představen­í v tuzemských hokejových halách využije část produkce včetně obřích vlaků a kostýmů z Nizozemska, kde už se britská show hrála. „Hlavní pro mě bylo sehnat dobrý překlad a přizpůsobi­t show českému divákovi,“říká herečka a režisérka Ivana Korolová. „Nikdo nad námi nestojí s bičem a licence nám dovolila počeštit i jména.“

To bude důležité, protože představen­í cílí na děti zhruba do pěti let, což je ostatně i typické publikum pro původní seriál, jehož první díly v roce 1984 namluvil Ringo Starr. Představen­í s názvem Tomáš zachraňuje cirkus bude mít českou premiéru 9. prosince v Plzni, o den později se představí v pražské Sportovní hale a následně zavítá do arén v Brně, Ostravě, Českých Budějovicí­ch, Pardubicíc­h a Liberci. Tvůrci doufají, že zhruba patnáct set dětí na každé štaci vtáhnou do děje. „Děti, pojďte, pozdravíme strojvůdce, zatáhněte za píšťalu. Takže celá hala bude dělat húúú!“vyjmenováv­á prvky představen­í Václav Knop, který ztvární Tlustého přednostu. „Je to šéf celé stanice, pedant, vše organizuje. Já tyhle nesympatic­ké figury hraju často. A prý mě ještě trochu vycpou,“směje se.

Ne každý ví, že Knop je posledních pětadvacet let hlasem zhruba osmdesáti českých nádraží, kde hlásí, samozřejmě z nahrávky, příjezdy, odjezdy i zpoždění skutečných vlaků. „Potřeboval­i nějaký vyšší hlas. Zkoušeli to původně s barytonem, ale v těch velkých halách se ztrácel,“vysvětluje Knop. Navzdory tomu, že jeho hlasem mluvil i slavný major Frank Burns ze seriálu M.A.S.H., v čekárnách není úplně k poznání. „A je to tak správně,“usmívá se herec.

Knopa bude alternovat Lumír Olšovský a dále se představí Marika Šoposká, Ondřej Havel, Roman Tomeš nebo Jitka Asterová, každý zpravidla hned v několika rolích včetně strojvůdců, kteří budou vlaky skutečně pomáhat řídit. „Hraju reportérku zamilovano­u do přednosty. Pořád mu všemi směry nadbíhá, to mi půjde. A taky ví všechno a nic, což je mi rovněž blízké,“říká Asterová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia