Dnes Prague Edition

Rada se po roce opět zakývá

Město bude jen těžko hledat nového tvůrce Metropolit­ního plánu. Zpoždění dokumentu narůstá

-

PRAHA Krize Metropolit­ního plánu, rozklad týmu jeho tvůrců a odvolání šéfa Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka může zastavit rozjetou politickou kariéru náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ, Trojkoalic­e). Opoziční ODS totiž na dnešním jednání zastupitel­stva navrhne její odvolání z funkce. Na jednání se chystá vystoupit i skupina architektů, kteří požádají zastupitel­stvo o totéž. „Současně chceme požádat o revokaci odvolání Petra Hlaváčka. Byl tam rok a půl a udělal spoustu dobré práce,“uvedl architekt Josef Smutný.

Místostaro­sta Prahy 3 Alexander Bellu, který za ODS primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) navrhne odvolání Kolínské, argumentuj­e mimo jiné Metropolit­ním plánem.

„Současný stav zablokovan­ého plánu vnímáme jako fatální politické selhání. Těžko můžeme budovat chytré město, když neumíme naplánovat ani jeho rozvoj,“řekl Bellu s tím, že hlavním problémem je rozpad týmu, který plán tvoří. Za to podle něj odpovídá Kolínská.

Piráti – čtyřhlavá opoziční klika – jsou k nápadu kritičtí. „Když už, tak by měla rezignovat rada. Spíše by se mělo řešit dokončení plánu v rozumné lhůtě, a k tomu by odvolání náměstkyně nepřispělo,“pragmatick­y dodal lídr pirátů Jakub Michálek. Poměrně výjimečně se shodl se sociálními demokraty a jejich předsedou klubu Karlem Březinou. „ČSSD k tomu nevidí důvod, respektuje koaliční smlouvu a koaliční spolupráci,“reagoval Březina.

Kolínská uvedla, že na začátku roku byli zastupitel­é znepokojen­i přípravou Metropolit­ního plánu, a tak učinila opatření, aby potíže vyřešila. „Jestli chce ODS opět nabídnout Pražanům Prahu bez vlády a jestli si myslí, že to je cesta k lepšímu plánu, může to navrhnout,“řekla náměstkyně. Podobným způsobem skoro přesně před rokem opozice odvolala část radních. Tehdy se kvůli tomu rozpadla koalice, kterou následně ANO, Trojkoalic­e a ČSSD slepovaly měsíce.

Avšak Metropolit­ní plán se po odvolání Hlaváčka a následného protestníh­o odchodu prakticky všech architektů z týmu i tvůrce dokumentu Romana Kouckého dostal do vážné krize. Plán nabral zpoždění již před jejich odchodem. Nyní se průtahy ještě zhoršují. A čas není jediným problémem. Koucký má mezi architekty renomé odborníka, je respektova­ný, a tak IPR těžko najde jeho nástupce. To včera řekl MF DNES nejen Smutný, ale také Hlaváček či architekti Josef Pleskot a Jan Jehlík. Krize podle nich může vyvrcholit tím, že městu nezbude nic jiného než návrh Metropolit­ního plánu (tým Kouckého ho dělal čtyři roky) hodit do koše a začít znovu. To by však znamenalo další prodlevu několika let. Samozřejmě by to znamenalo i finanční ztráty, vždyť příprava plánu dosud stála řádově desítky milionů.

Výběrové řízení na klíčový post Kouckého jako šéfa plánu vypsal institut zhruba před dvěma týdny. Zatím se nikdo nepřihlási­l. „Spíš mě překvapuje, že náhradu nikdo neměl dopředu připraveno­u. Jako by město na autě přezouvalo zimní gumy, ty staré sundalo ale nové ještě nemělo koupené,“poznamenal Hlaváček. „Pokud chce Strana zelených plán udělat jinak a zbytek společnost­i s tím souhlasí, bude se muset vytvořit znovu,“dodal Hlaváček. Mezi architekty totiž platí pravidlo, že si do práce proti vůli kolegy vzájemně nezasahují. V takové situaci, v málo početné profesní skupině město těžko najde odborníka ochotného pustit se do „předělávky“plánu. „Nedovedu si představit, že to bude někdo, kdo má vysoké renomé mezi architekty, protože to má nejen odbornou, ale i mravní rovinu,“myslí si Jehlík. Plán tohoto druhu je jako mechanický strojek hodinek, kde musí každý šroubek i kolečko měnit hodinář, který dobře ví, co tím způsobí. Jen studium materiálů a analýz důležitých pro pochopení soukolí může trvat měsíce.

Možné řešení patu navrhl Pleskot. „Šel bych za Kouckým a domluvil bych se s ním. A v jeho duchu s respektová­ním jeho autorských práv, s jeho konzultace­mi bych to s velkou pokorou dopracoval,“naznačil cestu, jakou může město zvolit. I jemu se totiž plán líbí – z 96 procent.

Kolínská ví, že je situace vyhrocená a nebude snadné najít nového experta. Nechce však tvořit nový plán. „Plán Prahy je pro architekty prestižní záležitost. Pro mne je nepřijatel­ná situace, kterou se někteří snaží navodit, že Roman Koucký je jediný, kdo může plán připravit. Praha nemůže být v rukou jednoho člověka,“oponuje náměstkyně. Fakta Spor o Metropolit­ní plán

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia