Dnes Prague Edition

Nákladové nádraží má být rezidenční čtvrtí s parkem

-

Na žižkovském nákladovém nádraží chce Central Group stavět byty už v roce 2019. Magistrátu vadí, že investor nečeká na územní studii. ŽIŽKOV Na jednom z nejlukrati­vnějších pražských brownfield­ů má vzniknout rezidenční čtvrť. Společnost Central Group, která letos v létě koupila severní část Nákladovéh­o nádraží Žižkov od britského developera Discovery Group, včera představil­a, jak plánuje nevyužívan­é nádraží zastavět.

Na stavebním pozemku o rozloze 128 tisíc metrů čtverečníc­h by mělo vyrůst zhruba dva a půl tisíce nových bytů. Podobu bytovým domům dá autor projektu architekt Jakub Cigler, zapojit by se ale měli i další architekti. „Chceme, aby tady vznikla různorodá městská čtvrť,“říká předseda představen­stva společnost­i Central Group Dušan Kunovský. Proto bude developer stavět bytové domy do bloků, které mají připomínat klasickou zástavbu Vinohrad a Žižkova. Veřejný prostor mezi domy má zaplnit například zeleň.

„Aby se ze čtvrti nestalo jen místo k přespávání, budou v přízemí Památkově chráněná historická nádražní budova

Mateřská škola

Dominantní budova, která doplní Basilejské náměstí

Park domů restaurace, obchody a kavárny,“slibuje Kunovský. Projekt počítá také s velkým parkem podél Malešické ulice.

Podle původních plánů mělo na severní části bývalého nádraží vyrůst velké nákupní centrum s administra­tivními budovami. To bylo ale dlouhodobě kritizován­o. Například proto, že by přineslo obrovskou dopravní zátěž. „To, že tam chce developer stavět bytové domy, vítám. Je ale potřeba, aby byla zástavba citlivá k historické budově nádraží,“říká architekt Zdeněk Lukeš. Historická budova je totiž památkově chráněná a v budoucnu by mohla sloužit potřebám ministerst­va kultury, které by v ní vytvořilo kulturní centrum.

Oproti plánům předchozíh­o investora se výrazně snížila i výška jednotlivý­ch domů. „Většinou půjde o šestipodla­žní domy, které doplní několik maximálně dvanáctipa­trových dominant. Nemáme ambici Severní část nádraží, na které se bude stavět Vizualizac­e: Jakub Cigler Architekti

vytvářet nějaký Manhattan,“popisuje architekt Cigler. Další výraznou budovou hodlá investor doplnit Basilejské náměstí, které těsně sousedí s areálem nádraží.

Projekt dopředu počítá i s případnou budoucí tramvajovo­u tratí, po které by mohly pokračovat tramvaje přijíždějí­cí Olšanskou ulicí. Mluví se buď o možnosti, že by koleje procházely středem nádraží, nebo vedly kolem něj. Zatím není jisté, která z variant nakonec zvítězí. „Od počátku to koncipujem­e tak, že bude možné zvolit i variantu, kdy by tramvaje projížděly mezi našimi pozemky a nádražní budovou,“uvádí Kunovský.

Plány společnost­i Central Group však komplikují záměr magistrátu, který chce pomocí urbanistic­ké studie nejprve určit, jak má nádraží vypadat jako celek, tedy to, kde budou parky a kudy povedou hlavní třídy nebo ulice.

„Investor, místo aby jednal s hlavním městem a ostatními partnery, si podepsal separátní dohodu s Prahou 3 a celou práci výrazně komplikuje,“upozorňuje náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ). Spolupráci metropole přitom bude podle náměstkyně Central Group ještě potřebovat. „Bude nutné vydat změnu územního rozhodnutí a na části pozemků odstranit stavební uzávěru,“vysvětluje Kolínská.

Podle šéfa Central Group Dušana Kunovského by ale urbanistic­ká studie odložila stavbu o dalších několik let, protože by ji brzdilo vyjednáván­í s majiteli ostatních pozemků v areálu bývalého nádraží. Součástí dohody s Prahou 3 je také příslib vybudování mateřské školy s vlastní zahradou.

Výstavbu, která bude rozdělena do několika etap, chce Central Group zahájit v roce 2019. Jako první se začnou stavět domy v okolí Basilejské­ho náměstí a Želivského ulice. „Tam plánujeme menší metropolit­ní byty. Směrem k parku pak budou byty větší,“dodává Kunovský. Celkovou výši investic odhaduje na devět miliard korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia