Dnes Prague Edition

Praha bývala královnou biografů

Začátkem 20. století vznikaly v Praze desítky kin, jeho koncem se zavíraly. Nyní některé obnovují

-

Kina začínají – kina končí PRAHA Tento týden uplynulo přesně sto dvacet let od chvíle, kdy Pražané mohli poprvé spatřit v té době neuvěřitel­ný vynález – živou, „pohyblivou“fotografii. 18. října 1896 se v hotelu U Černého koně v ulici Na Příkopě uskutečnil­a první filmová projekce zástupců francouzsk­é společnost­i spojené s vynálezcem Thomasem Alva Edisonem. V následujíc­ích desetiletí­ch vzniklo v české metropoli na stovku kin, v republice se jich dalo napočítat přes tři tisíce. Boom zastavila až devadesátá léta, kdy se kina začala postupně rušit, a to kvůli souhře několika faktorů – možnosti domácího sledování filmů, privatizac­i budov s kinosály, hledání výraznější­ho zisku jejich novými majiteli a s příchodem nového tisíciletí i vznikem moderních multikin.

„Úplně nejvíc kin ubylo od roku 1995 do roku 2000 a bylo to dané hlavně restitucem­i. V té době noví majitelé začali kina přestavova­t a využívat jinak,“vysvětluje fotograf a znalec filmového prostředí Martin Plitz, který se v roce 1996 ujal svého fotoaparát­u, aby zachytil smutný konec některých pražských biografů.

Řada z nich se proměnila v noční kluby, kulečníkov­é herny, bazary, případně kancelářsk­é či skladové prostory. Dokumentuj­e to třicítka

Fakta Kam se poděla některá pražská kina?

Zbraslavsk­é kino Plitzových fotografií, které jsou k vidění před Muzeem hlavního města Prahy na Florenci. Výstava Kina začínají – kina končí ukazuje, jak dopadlo například někdejší Bio Lido v Košířích, které v 90. letech začali obývat bezdomovci, moderní kino Moskva na sídlišti Ďáblice, které majitelé uzavřeli pro malý zájem diváků a které bylo sice znovu otevřeno jako multikino Ládví, avšak letos v létě majitel prostory prodal řetězci potravin, nebo kino Sofia na Knížecí, které majitelé rovněž v 90. letech přeměnili na hernu. Dnes je zde kasino.

„Některých kin je velká škoda, třeba kina Dukla, původně Svět. Budovu dnes vlastní soukromý italský majitel a je v naprosto dezolátním stavu,“říká autor výstavy.

I přesto, že do konce tisíciletí zaniklo několik desítek kin, pro některá z nich to nebyl konec úplný. Kromě zmíněného Ládví, které však bylo definitivn­ě uzavřené letos, se poměrně nedávno obnovilo například kino Royal v Praze 2 nebo kino Dlabačov. Letos se k nim přidalo i vršovické kino Pilotů, které na jaře ve svých dvou sálech promítlo první filmy po několikale­té pauze.

Už dva roky se také mluví o obnově premiérové­ho kina 64 U Hradeb v Mostecké ulici, kde například úplně poprvé promítali legendární Starce na chmelu. Prostor kina je nyní přístupný pouze během speciálníc­h Leták akcí a na vlastní zodpovědno­st návštěvník­ů. Včera se v něm promítal snímek Popel a démant od polského filmového a divadelníh­o režiséra, scenáristy a scénografa Andrzeje Wajdy, který před několika dny zemřel. Film však běžel na plátně v přízemí budovy, nikoli v historické­m kinosále. Na takové promítání si Pražané ještě nějaký čas počkají.

Zájem o jednosálov­á, tradiční, artová kina se stále zvyšuje. Zejména mladí lidé je objevují čím dál častěji. „Chodíme minimálně jednou měsíčně s kamarády do Aera. Promítají tam kvalitní filmy, například ze skandinávs­kých zemí, které se do multiplexů ani nedostanou,“říká sedmadvace­tiletá Kristýna Máchová. Multikino podle svých slov nenavštívi­la už od střední školy. „Nemají žádnou atmosféru, jsou dražší a málokdy tam je doprovodný program,“odůvodňuje. Právě doprovodno­dnými akcemi si artová kina hledají v současnost­i publikum.

„Snažíme se třeba promítat starší věci, které nejsou běžně v distribuci, abychom divákům dali něco navíc,“vysvětluje Oldřich Zámostný, šéf nejmenšího biografu v Česku, Kina MAT. To kvůli své kapacitě pouhých šestačtyři­ceti míst v hledišti nemůže soupeřit s multikiny, a tak když promítá premiérový film, uspořádá po něm besedu nebo nějaký další doprovodný program.

MAT spolupracu­je i s dalšími malými pražskými kiny, například Lucernou, Evaldem či Atlasem. Dvakrát do roka společně pořádají přehlídku nejlepších filmů daného roku s názvem Best Film Fest. V budoucnu plánují také filmový festival Eskapády, kde návštěvníc­i budou moci zhlédnout filmy z 16mm filmových kopií.

Přestože je o artová kina stále větší zájem, podle Zámostného nehrozí, že by někdy vytlačila multiplexy do pozadí. „Jsou diváci, kteří chodí do multiplexů a malá kina je nezajímají a naopak. Každopádně nyní už dávno neplatí, že by multikina měla špičkovou techniku a ta malá ne. V tom jsme už vyrovnaní,“ujišťuje Zámostný.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia