Dnes Prague Edition

Metropole má vánoční strom. Je z Pecky na Královéhra­decku

-

STARÉ MĚSTO Praha našla svůj strom pro letošní vánoční trhy na Staroměsts­kém náměstí. Smrk ztepilý, který tentokrát ozdobí centrum města, pochází z Královéhra­deckého kraje – vyrostl na soukromém pozemku nedaleko městyse Pecka.

Strom byl jedním z loňských tipů soutěže Hledá se strom, který každoročně vypisuje pořadatel vánočních trhů, společnost Taiko. Dosahuje výšky jedenatřic­eti metrů a rostl zhruba sedmdesát let.

„Tento strom byl favoritem už loni, jiný strom jsme použili, protože ho majitelé měli v plánu pokácet dřív. Díky tomu, že strom z Pecky vyrostl na volném prostranst­ví nedaleko lesa, je ideálně zavětvený a stane se jistě důstojnou ozdobou letošního adventu v Praze,“říká provozní APLIKACE - RYCHLÁ OBJEDNÁVKA TAXI ředitel společnost­i Taiko Petr Hozák.

Jehličnaté­ho velikána již prohlédli také odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Následné laboratorn­í testy ukázaly, že je zdravý a vhodný pro instalaci na Staroměsts­kém náměstí. „Na základě odborného posouzení, které zahrnovalo také vyšetření akustickým tomografem a analýzu vzorků dřeva, mohu potvrdit, že strom je zdravý, vitální a je vhodný pro instalaci na Staroměsts­kém náměstí,“upřesnil dendrolog Jan Tippner.

Strom daruje hlavnímu městu rodina Wolfových jako památku na Františka Wolfa, majitele okolních lesů, jehož předci sloužili už knížeti Trauttmans­dorfovi.

Smrk ztepilý bude pokácen v neděli 20. listopadu. Hned potom bude strom nákladním vozem dopraven do Prahy. Na Staroměsts­kém náměstí bude vztyčen v noci z 21. na 22. listopadu. Návštěvníc­i jej poprvé uvidí rozsvícený v sobotu 26. listopadu. (ps)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia